fenntarthatóság, zöld munkahely, környezettudatosság, tippek, környezetbarátabbá
fenntarthatóság, zöld munkahely, környezettudatosság, tippek, környezetbarátabbá

Zöld megoldások a munkahelyen 2. rész

blank
blank

H I R D E T É S

Három egyszerű megoldást javaslunk, amiket bevezetve, vagy átgondolva sokkal környezetbarátabbá tehetjük a munkahelyünket.

A zöld megoldások nemcsak otthon és saját környezetünkben, de a tágabb élettérre kiterjesztve is beleszőhetőek a mindennapjainkba. Ha úgy érzed, a munkahelyed még az elején jár a környezetbarát megoldások bevezetésén, számodra azonban fontos a téma, adunk néhány könnyebben kivitelezhető ötletet, amikkel belevághattok.

Milyen egy zöld konyha?

A konyha rendkívül fontos szociális tér a munkahelyünkön, ahol többnyire hosszabban is szívesen elidőznek a kollégák. Ezért is érdemes elsők között megvizsgálni, milyen formában tehető zöldebbé. Egy korábbi cikkünkben körbejártuk a témát, amit ide kattintva olvashatunk.

Húsmentes hétfő

Sokak számára elképzelhetetlen a hús elhagyása, annak ellenére, hogy tudjuk mennyire környezetromboló a haszonállatok tartása, mivel (többek között) nagy mennyiségű víz- és földhasználattal is jár. Emellett tudatában vagyunk annak, hogy a húsevés számok krónikus betegség kisalakulását segíti elő. A neves orvosi folyóirat, a The Lancet szerint heti szinten nem szabadna meghaladnia a 300 g-ot a húsfogyasztásunknak. Az emberek döntő többsége azonban ennek a sokszorosát fogyasztja, akár napi szinten is.

Ha azt érezzük, tenni szeretnénk valamit a fentiek ellen, de nehezen barátkozunk a húsmentesség fogalmával, érdemes piciben kezdeni. A húsmentes hétfő remek első lépés a hús elhagyásához vezető úton, de már akkor is sokat tettünk a környezetért és az egészségünkére, ha itt meg is állunk. Jól mutatja a világ hozzáállását a témához, hogy tőlünk Nyugatra számos külföldi cég és oktatási intézmény vezette már be a heti egy húsmentes napot a konyháján. Nem lenne ördögtől való elképzelés felvetni ezt saját munkahelyünkön, ösztönözve egymást az elhatározásban.

Tekerj te is a munkába!

Autómentes napok, esetleg vidd a kollégádat is munkába hetek? Ehhez hasonló ötletekkel nagy lépést tehetünk a zöldebb életvitelünkért – így az egészségünk megóvásáért is –, valamint sokkal környezetbarátabbá tehető a munkahelyünk. Télen persze nehezebb vagy szinte megoldhatatlan a biciklis munkába járás, de erre is van alternatíva! Beszéljetek össze azokkal a kollégákkal, akikkel ugyanazon a környéken laktok és felváltva vigyétek egymást munkába autóval. Spóroltok, jó hangulatban, közösen hangolódhattok a napra és óvjátok a bolygót. Kell ennél több?

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S