fenntarthatóság, zöld munkahely, környezettudatosság
fenntarthatóság, zöld munkahely, környezettudatosság

Zöld ötletek a konyhában

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahelyünkön számos zöld ötletet vethetünk be, ha környezetbarát megoldásokban gondolkodunk. Kezdjük a konyhával!

Talán nem is gondolnánk, de a munkahelyi konyha viszonylag költséghatékonyan sokkal fenntarthatóbbá tehető. Érdemes végiggondolni, mik azok az ötletek, amiket még bevethetünk a már meglévők mellett, ebben próbálunk mi is segíteni. Szintén jó megoldás lehet a kollégák bevonása az ötletelésbe – akár egy értekezlet keretében –, így mindenki még inkább szívügyének érezheti a konyha kizöldítését.

Szelektív hulladékgyűjtés

A legalapvetőbb feladat a szelektív hulladékgyűjtés, amihez már külön erre a célra vásárolhatunk tárolókat, vagy választhatunk az étkezőnk méretéhez, hangulatához igazítva egy nagy tárolókat egyedileg dekorálva. Persze az még fontosabb, hogy mi kerül bele, illetve ha több rekesz van, hogy akkor minden hulladék a megfelelő helyre kerüljön. Mindezt evidensnek is gondolhatnánk, de könnyű elbizonytalanodni a tejes doboz, de akár több csomagolás kidobásakor is. A nehézségek elkerülése érdekében erről pillanatok alatt tölthetünk le kisokost az internetről, amit külön ki tudunk helyezni a konyhában vagy akár a tárolókra.

Mindig mossuk el a dobozokat!

Másik gyakori probléma, hogy a készételek vagy boltban vásárolt termékek csomagolását, tárolóját ritkábban mossák el a kollégák, pedig ezek nagy százalékban újrahasznosíthatók, ha tisztán kerülnek a hulladékgyűjtőbe. Erre is érdemes felhívni a figyelmet. Azt is hihetnénk, hogy a mosogatás nem környezethatékony, hiszen ezzel vizet használunk, azonban az elemzések ezeket cáfolják.

Felejtsük el a papírtörlőt!

Valóban kényelmes megoldás, hogy kéztörlésre és a nedves felületekre papírtörlőket használunk, azonban mindenki láthatja, hogy pillanatok alatt egy halom szemetet termelünk, ami nem újrahasznosítható annak ellenére sem, hogy legtöbbször csak a vizes kezünket vagy az el nem száradt ételhordókat töröljük bele. Ha semmiképp nem szeretnénk ezeket elhagyni, vegyünk olyat, ami eleve újrahasznosított, de még jobb, ha a papírmentes megoldásra törekszünk.

Takarékoskodjunk!

Az energiatakarékos izzók már többnyire mindenhol használatban vannak, a víztakarékosság viszont több figyelmet érdemel. Ha a cégünk megengedheti magának, érdemes speciális szűrőt beszereltetni, valamint a vízhasználatot (például mosogatásnál) minimálisra csökkenteni és erre a kollégáinkat is ösztönözni.

Környezetbarát termékek

Már szinte minden boltban kaphatók környezetbarát mosogatószerek és szivacsok, amiket használva sokat tehetünk a bolygó megóvásáért. Ha pedig van olyan lelkes kolléga, aki elkötelezett a témában, mosogatószer házilag is készíthető vagy a csomagolásmentes boltok kínálatából is választhatunk. Amennyiben nem takarítócég végzi a munkahelyünk rendbetételét, akkor erre is kereshetünk környezetbarát tisztítószereket a mosogatószerhez hasonlóan. Valamint a takarítással foglalkozó cégek között is könnyen találunk olyat, amelyik kiemelten fontosnak tartja ezt a témát.

Csökkentsük a műanyag használatát

A ballonos vizek beszerzésével elkerülhető, hogy minden kolléga napi szinten vegye a műanyag palackokat. Fontos, hogy a gépek mellé ne műanyag poharakat helyezzünk ki, hanem ösztönözzük az üveg poharak használatát.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

Hónap kérdése: A te fizetésed követi az inflációt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

H I R D E T É S