munkakultúra, finnország, karrier
munkakultúra, finnország, karrier

Finn CEO: Ilyen a munkakultúra a világ legboldogabb országában

blank
blank

H I R D E T É S

A Framery, egy hangszigetelt irodai megoldásokat kínáló cég, amely Finnországban, a világ legboldogabb országában jött létre, különleges megközelítést alkalmaz a vállalatirányítás terén. A cégvezetés finn kulturális értékeken alapul, amelyek középpontjában a kölcsönös felelősségvállalás, az őszinteség, és az egyensúly a munka és a magánélet között áll.

Közösségi felelősség és biztonságérzet

A finn társadalomra jellemző kölcsönös felelősségvállalás a cég vállalati kultúrájában is megjelenik. Az alapító kiemeli, hogy milyen fontos az alkalmazottak biztonságérzetének biztosítása, mind a munkahelyi hibák kezelése, mind a jó munkahelyi környezet kialakításának tekintetében. Egy finn társadalmi kísérletet is megemlít, ahol 12 pénztárcát szándékosan eldobtak az utcán. 12-ből 11-et juttattak vissza ezáltal is szemléltetve a bizalom és őszinteség kultúráját az országban.

Munka és magánélet harmóniája

Finnországban a munkaidő világosan kimondott, ami lehetővé teszi, hogy az emberek elegendő időt fordíthassanak szabadidős tevékenységeikre. A cég vezetése ezt az elvet tiszteletben tartja, a vezérigazgató maga is példát mutat a korai távozással és a munkaidővel kapcsolatos szabályok szigorú betartásával. A cégvezető szerint fontos, hogy az alkalmazottak számára mindig kiegyensúlyozottak legyenek a hétköznapok, lehetőséget adva a pihenésre.

A finn őszinteség és az információáramlás

A Framerynél minden alkalmazott részt vesz a stratégiai megbeszéléseken, ahol a cég legfontosabb információit is megosztják, így mindenki tisztában van a napi feladatai során elvárható célokkal. A finn kultúrára jellemző közvetlenség és őszinteség elősegíti a cég belső kommunikációját és a közös célok iránti elkötelezettséget.

Nyilvánvalóan fennáll a kiszivárgott információk kockázata, de megbízom az alkalmazottaimban. Úgy gondolom, hogy nagyobb a kockázata annak, ha nem mondunk el az embereknek olyan fontos információkat, amelyek hasznosak lesznek a napi feladataik során. Ráadásul a munkáltatói adatok nyilvánosságra hozatala illegális, és a finnek tisztában vannak a munkáltatójukkal szembeni felelősségükkel.

A kemény munka ünneplése

A vezérigazgató hangsúlyozza az önálló munkavégzés fontosságát, elutasítva a túlzott ellenőrzést és az irodába való visszatérés szigorú politikáit. A finn történelemből adódó előremutató gondolkodás és a kemény munka értékelése tükröződik a cég kultúrájában. Az alkalmazottak maguk dönthetnek arról, mikor és hogyan látják el feladataikat, ezzel is erősítve az egyéni felelősségvállalást és az autonómiát.

A Framery példája világosan mutatja, hogy a finn társadalmi normák és értékek milyen mélyen határozzák meg a vállalati kultúrát és a cégvezetési gyakorlatokat.

H I R D E T É S