Rakun
Rakun

Házhoz rendelés műanyag szemét nélkül? Itt a Rakun Dobozközösség

Szponzorált cikk

blank
blank

H I R D E T É S

A probléma ismerős: miután elfogyasztottuk a megrendelt ebédet a kukánk meg is telik azzal a sok dobozzal, amiben például egy családi ebéd érkezett. Sokan a napi ebéd menüjüket is így kapják meg, amivel évente kb. 500 dobozzal – azaz 20 kg szeméttel- terhelik a Földünket.

Erre a környezetvédelmi problémára kínál megoldást a Rakun Dobozközösség. A vendég a Dobozközösséghez csatlakozott éttermekből olyan tartós dobozban kapja meg az ételét, amit aztán vagy visszaad a futárnak, vagy lead egy másik csatlakozott étteremben. Azt az étterem beveszi és szabályszerűen, fertőtlenítő mosással elmossa. Ezt követően legközelebb megint tud ebben a dobozban ételt kiküldeni.

A rendszerhez eddig országosan 106 étterem csatlakozott. A vendégnek nincs más dolga, mint előfizetni a Rakun Dobozközösség applikációban és kiválasztani az éttermet, ahonnan rendelni vagy ételt elhozni szeretne. Mivel az eldobható dobozok ára folyamatosan nő az alapítók egy kedvezményes fix havi díjat állapítottak meg a dobozok használatára, amiért cserébe korlátlan alkalommal használhatják a dobozokat bármelyik étteremben, így az eldobható árához képest, még spórolni is tudnak ezzel a környezettudatos megoldással.

blank

A többször használható Rakun dobozok rozsdamentes acélból készülnek, így tartósak, több ezer használatot is kibírnak, jól tisztíthatók és nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag a forró étel hatására sem.

A 3 éve működő Dobozközösség ezzel az innovatív ötlettel elnyerte a Forbes és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének zöld díjait is.

A szolgáltatás használói eddig már több mint 50.000 eldobható dobozt váltottak ki, ami 2000 kg szemét megelőzését jelenti.

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. Egy fenntartható gazdaság csak úgy tud létezni, ha a termékek újrahasznosítása helyett arra koncentrálunk, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és egy infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink vállalták az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.”

-mondta dr. Horváth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója

2023 októbere óta a Wolt applikáción keresztül is lehet rendelni 15 budapesti étteremtől Rakun dobozban ételt, bár a Wolt futároknak egyelőre a használt dobozokat nem tudja a felhasználó visszaadni a Rakun Csapat már dolgozik a megoldáson, hogy nem csak olcsóbb, de kényelmes is legyen a környezetbarát csomagolást választani.

H I R D E T É S