varos, megelhetes, jovedelem, eletszinvonal
Fotó: Freepik

 5 nagyszerű város, ahol havi 400 ezer forintból jól lehet élni

blank
blank

H I R D E T É S

A megélhetési költségek rohamos emelkedésével sokan fontolóra vehetik, hogy olyan városokba költözzenek, ahol olcsóbb a megélhetés, ugyanakkor mégis biztonságosak és jó életminőséget kínálnak. Íme, 5 nagyszerű város, ahol havi 400 ezer forintból jól lehet élni

A Numbeo segítségével pontosan lehet tájékozódni egy város életminőségéről és arról is, hogy mennyibe kerül a megélhetés. A listánkon 4, az EU-ban lévő csodálatos város és egy kiváló életminőséget kínáló török város is szerepel, ahol havi 400 ezer forintból kényelmesen lehet élni. 

Prága, Csehország

Ha szeretsz történelmi épületeket látogatni, és érdekli a művészet, Prágában a helyed. A Cseh Köztársaság fővárosa gyönyörű épületeivel és érdekes történelmével sok élményt kínál. Prága ár szempontjából is jó választás – a Numbeo összehasonlító weboldal szerint  – 400 ezer forint pontosan elég egy belvároshoz közeli lakásra és a megélhetési költségekre. És ha honvágyad támadna  Magyarország iránt, nem kell messzire menned..

Varsó, Lengyelország

Lengyelország fővárosa, a mintegy 1,7 millió lakosú Varsó szintén az egyik olcsóbb alternatíva, ha valaki 1000 euró körüli jövedelemmel rendelkezik. Itt gond nélkül biztosíthatja lakását és megélhetését. De Varsóban nemcsak olcsó élni, hanem gyönyörű is. A híres óváros 1980 óta az UNESCO Világörökség része.

Szófia, Bulgária

A fiatalabb generáció körében Bulgária széles körben ismert, mint fantasztikus bulizóhely, de az ország ennél sokkal többet is kínál. A Numbeo szerint Bulgária fővárosában, Szófiában az életminőséget a párizsi vagy milánói életszínvonalhoz lehet hasonlítani. Különösen a régi katedrálisok, amelyek az UNESCO világörökség részét is képezik, teszik a várost különleges hellyé. A megélhetési költségekre sem lehet panasz – havonta körülbelül 688 euró elég itt egy személynek.

Lublin, Lengyelország

A Numbeo-n az EU-ban lévő városok között Lublin városa a legolcsóbb hely a megélhetés szempontjából. Lengyelország kilencedik legnépesebb városa gyönyörű helyen, a Lublini-fennsíkon fekszik a Bystrzyca folyó mentén. Számos főiskola és egyetem, csodálatos műemlékek és prosperáló ipar is van a 350 ezer lakosú városban.

Bursa, Törökország

Végül kuriózumként egy EU-n kívüli városra hívnánk fel a figyelmet. Törökország negyedik legnagyobb városában is nagyon könnyen meg lehet élni havi 400 ezer forintból. A Numbeo összehasonlító weboldal életminőségi indexében Bursa a világ városai között a 16. helyen áll. Ha valaki a városközpont közelében költözik egy lakásba, körülbelül 539 eurós (kb. 220 ezer forintos) havi kiadással számolhat – a megélhetési költségeket is beleértve. A gyakran “Zöld Bursa” néven emlegetett város számos parkot, zöld területet és történelmi látnivalót kínál. A várost körülvevő számos gyógyító kénes forrás, valamint a jól ismert Uludag-hegység szintén hívogató a természet szerelmeseinek. Bursa emellett a textilipar és az autóipar fontos helyszíne is.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S