A munkahelyi karácsonyi bulira sok helyen illik valamilyen finomságot vinni. Ha nincsen sok időnk, vagy nem mozgunk otthonosan a konyhában, ezekkel a receptekkel bárkit elkápráztathatunk.
Kókuszos-banános “mentes” gesztenyegolyók
Nagyot lehet villantani ezzel az elronthatatlan mentes recepttel. Hiszen nemcsak finom, hanem gyakorlatilag bármelyik diétába beleilleszthető.
Hozzávalók:
(nagyjából harminc-negyven darabhoz- kevesebbnek nem is érdemes nekiállni)
- két csomag gesztenyemassza (lehetőleg cukormentes)
- két darab érett banán (minél barnább annál jobb)
- egy csomag kókuszreszelék
- pici darált zabpehely
A fagyos gesztenyemasszát felolvasztjuk éppen csak annyira, hogy lehessen formázni. A gesztenyét kézzel belemorzsoljuk egy nagy tálba, majd hozzákeverjük az apró karikákra összevágott banánt. Ha túl lágy lett a „tészta”, akkor keverjük bele zabpelyhet, és ezután formázunk belőle golyót. A golyókat forgassuk kókuszreszelékbe, és már kész is. Ha egy estét pihennek a hűtőben, akkor másnap sokkal finomabbak. Már ha marad belőlük.
Mentes zserbógolyó
Nincs karácsony zserbó nélkül. Ha nem akarunk sokat vacakolni a rétegekkel, akkor készíthetünk mentes zserbógolyót is.
Hozzávalók:
- 120 g dió
- 100 g zabpehely
- 8 púpos evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál kakaópor
- egy marék mandulapehely a forgatáshoz
Egy késes aprítóba beletesszük a diót, a zabpelyhet, a kakaóport és a lekvárt. Addig aprítjuk, amíg krémes állagot nem kapunk. Végül nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle, amit beleforgatunk egy marék mandulapehelybe.
Bounty golyó
Ha szeretjük a kókuszt, akkor jó választás lehet a Bounty golyó is.
Hozzávalók:
- 10 dkg mascarpone
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 tábla étcsokoládé
A mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Ezután a masszából kis golyókat formázunk, majd betesszük 2-3 órára a fagyasztóba. Ezután vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét ( Itt figyeljünk arra, hogy forraljuk fel, mert akkor nem lesz fényes), és beleforgatjuk a hurkapálcára tűzött golyókat. Az elkészült golyókat hűvös helyen tároljuk.
Szerző: K.T.
Fotó: Envato