beremeles, fizetes, kkv, karrier
Fotó: Freepik

Ez a fizetésnapi rutin megváltoztathatja a pénzügyeid

blank
blank

H I R D E T É S

Bármennyire is hihetetlen, de minden egyes fizetés lehetővé teszi a számodra, hogy javíts a pénzzel kapcsolatos gondkolkodásmódodon. Amikor megérkezik a fizetésed, akkor újabb esélyt kapsz arra, hogy rendszerezd és kézben tartsd a pénzügyeid, hiszen ez a jövőbeni sikereid egyik záloga. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy nulla, azaz nulla forintot tesznek félre a fizetésükből, pedig csak egy kis megfontoltságra lenne ahhoz szükség, hogy a pénzügyeid pozitív fordulatot vegyenek. 

Ellenőrizd a pénzügyeid 

A fizetésnap mindenki életében fontos, ezzel nincs is semmi gond, hiszen pénzből élünk. Ha azonban mindenféle tudatosság nélkül kezded el költeni a pénzt, akkor könnyedén beleeshetsz egy olyan financiális csapdába, amiből aztán nagyon nehéz lesz kikeveredni. Először is legyen a mantrád: “Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”. Triviális tudjuk, de hatalmas igazság, hiszen csak annyi pénzt tudsz maximum elkölteni, amennyi a rendelkezésedre áll. Ha eddig hadilábon álltál a pénzügyeiddel, akkor fogadd meg, hogy a következő fizetésnapon felülvizsgálsz mindent, hiszen ez egyértelműen az előrehaladásodat szolgálja majd. 

Számlák, törlesztőrészletek 

Fontos, hogy amikor megérkezik a fizetésed, akkor kezd el szépen rendszerezni a kiadásaid. Albérlet, számlák, törlesztőrészletek. Mindent vegyél górcső alá, lehetőség szerint pedig egyből fizesd is be ezeket a tételeket. Igen, ez így hirtelen sok, de hidd el sokkal jobb túlesni rajta, már csak azért is mert utána pontosan tudod, mekkora összegből gazdálkodhatsz tovább a hónapban. 

Befektetések, megtakarítások 

A pénzügyi szakértők nem győzik hangsúlyozni, ez mennyire fontos. Nyilván fizetés függő, mennyit tudsz félretenni, de ha hosszú távú céljaid vannak, akkor mindenképpen lényeges, hogy elkezd gyarapítani a megtakarításaid. A guruk szerint minden bevétel 20 százalékát érdemes lenne félretenni, de ha már 10 sikerül is nagyon jó vagy. A lényeg, hogy kezdd el valahol. A befektetések kapcsán pedig most biztos az jár a fejedben, hogy te ehhez nem értesz. Nos, jó hír, hogy igazából nem is kell, hiszen szakértői segítséggel találhatsz egy jó befektetési formát, ahova minden hónapban meghatározott összeget teszel be, a pénzed pedig dolgozik, kamatosan kamatozik helyetted. 

Nézd át az előfizetéseid 

Fizetésnapon sokszor beterhelik a kártyádat a különböző szolgáltatók: Netflix, HBO, Spotify. Természetesen nem baj, hogy rendelkezel néhány előfizetéssel, de mindenképpen nézd át ezeket a kiadásokat, és töröld azokat, amikre már nincs szükséged, nem használod őket. A Spotify-nál például van családi csomag, szóval gondold át, nem-e érdemes váltani, hiszen anyagilag mindenképpen kedvezőbb, mintha egyedül fizetnéd. 

Gondolkodj hosszabb távon 

A költségvetésed megtervezésénél a legfontosabb, hogy gondolkodj hosszabb távon. Rendszerezd a bevételeid és a kiadásaid, ha pedig úgy látod, a most beérkező összeg nem fedez mindent, akkor semmiképpen se ülj a babérjaidon. Ha úgy érzed a munkád során magasabb fizetés járna neked, akkor próbálj meg tárgyalni a fizetésemelésről, ha pedig ez nem jön össze, akkor kezdj el böngészni az álláslehetőségek között. A másodállás bevállalása is opció lehet. A lényeg, hogy legyenek kitűzött céljaid, amiknek az elérése érdekében lépésről lépésre haladsz előre. A pénzügyi tudatosságod kialakítása csak a nulladik lépés. 

Forrás: The Every Girl 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S