stressz, munka, egeszseg, mentalis egeszseg
Fotó: Envato

A stressz hosszú távú, nem kívánatos hatásai

blank
blank

H I R D E T É S

Ha a munkánk állandó feszültséggel jár együtt, akkor jobb, ha időben elkezdünk változtatni. Nézzük, milyen nem kívánt hatással van ránk a stressz!

A stressz mindenki életében egy bizonyos szinten megtalálható, és ez egy teljesen természetes jelenség. Viszont nem mindegy, hogy milyen mértékű, hiszen hosszútávon a túlzott stressz könnyen rámehet egészségünkre, és megkeserítheti mindennapjainkat.  

Szervezetünk hamar jelez, ha túlzásba visszük az aggódást, szorongást, feszengést. Megfigyelhetünk magunkon olyan fizikai tüneteket, mint a fáradtság vagy az alvászavar, de az sem ritka, ha valakinek a koncentrációban jelentkezik problémája. Mindemellett gyakori tünet, hogy étvágyunk vagy megnövekszik, vagy lecsökken, ez teljesen emberfüggő, mindenesetre radikálisan megváltozhatnak étkezési szokásaink. Előfordul, hogy falási rohamaink lesznek, úgynevezett stresszevőkké válunk, de akár el is maradhatnak étkezéseink. Mindezek következménye lehet a hirtelen súlynövekedés vagy súlycsökkenés, ami egyáltalán nem egy egészséges folyamat. 

Természetesen a túlzott stressz szellemi problémákhoz is vezet, és azon kaphatjuk magunkat, hogy folyamatosan szorongunk valamin. Aggódunk a jelenen és a jövőn is, ami egy olyan spirálba keverhet minket, amiből jobb minél hamarabb kilépni. Ez nem csak ránk, de közvetlen környezetünkre is negatív hatással van, így a változtatást olyan hamar kell elkezdeni, ahogy csak lehet. 

Nem gondolnánk, hogy mennyi ember hajlamos depresszióra vagy pánikbetegségre, így a stressz állandó jelenléte senki számára nem kedvező. Egyes személyek agresszívvá válhatnak, netán szenvedélybetegségekbe menekülhetnek. Utóbbi kettő az a pont, ahol mindenképp szakember bevonása szükséges, aki segít a megoldás felé vezető utat megtalálni. 

A stressz mindemellett tartós betegségekhez is vezethet, amikből már nem olyan könnyű kilábalni. Jobb, ha csírájában elfojtjuk a dolgot, de amennyiben már kialakult valamilyen betegség, úgy azt sürgősen kezelni szükséges. Gyakran előfordul gyomorpanasz, kóros fejfájás, és olyan súlyos állapot is, mint a szív- és érrendszeri megbetegedés. Emiatt, akiknek alapból van efféle problémája, úgy fokozott figyelmet igényel az, hogy milyen szinten engedjük be a stresszt az életünkbe. Ha képesek vagyunk rá, akkor mi magunk limitáljuk, amennyire csak lehet, de az sem probléma, ha úgy érezzük, segítségre van szükségünk. 

Segítséget kérni abszolút pozitív, így bátran merjünk, hiszen számtalan jó szakember dolgozik azon nap, mint nap, hogy megkönnyítsék életünket.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S