románc, szerelem, munkahely, kolléga
Fotó: Freepik

Munkahelyi románc – ezeket a hibákat ne kövesd el!

blank
blank

H I R D E T É S

Randizhatsz-e egy munkatársaddal? Mielőtt az érzéseidre hallgatsz fontos átgondolni a kockázatokat is, amikből sajnos nem kevés van. A munkahelyi románc ugyanis tele van buktatókkal, ezeket a hibákat nem érdemes elkövetni.

Elsőként vegyük számba az általános elveket, mielőtt rátérünk a részletekre. Amit mindenképpen meg kell tenned, az az, hogy ismerd meg a munkahelyi kapcsolat számos kockázatát, a céged erre vonatkozó irányelveit és a mögöttük álló indokokat, valamint gondold át azt is, hogy mit fogsz tenni, ha a kapcsolat nem működik.

Amit semmiképp ne tegyél, az pedig az, hogy ne randizz a munkatársaddal, ha nem gondolod komolyan a kapcsolatot és ne randizz olyannal se, akivel főnökként vagy beosztottként napi munkakapcsolatban vagy. Ha pedig már komolyabb fázisba jutott a munkahelyi románc, akkor pedig ne titkold el a főnököd vagy a kollégáid előtt, mert ez csak aláássa a bizalmat. Most pedig nézzük a részleteket.

Maradj távol a főnöködtől és a közvetlen beosztottjaidtól

Bármilyen érzések is kavarognak benned, a legjobb, ha nem randizol a főnököddel vagy a beosztottjaiddal. Ilyen helyzetekben a legszembetűnőbb az összeférhetetlenség. Nehéz objektívnek lenni, amikor például teljesítményértékelést adunk valakinek, akivel randizunk.. Ez a szituáció teljesen alááshatja a tekintélyünket és a hitelességünket. Főnök-beosztott románcok persze előfordulnak, de ilyenkor azonnali lépések szükségesek:  helyeztesd át magadat új főnökhöz, vagy helyezd át a beosztottadat egy másik csapatba.

Ne titkold a viszonyodat

Fontos nyíltan beszélni a kapcsolatunkról a munkatársakkal és a főnökkel. Nyilván nem az első randi után, hanem amikor komolyra fordul a dolog. Ha nem mondod el senkinek, az emberek akkor is rájönnek.. A titkos románcok általában rosszabb kimenetelűek, és egyébként is, a titkok hajlamosak aláásni az egymás iránti bizalmat. Amikor kiderül az igazság, az emberek úgy fogják érezni, hogy hazudtak nekik.

Húzd meg a határokat

Azok az emberek, akik gyakran szemtanúi munkahelyi flörtölésnek arról számolnak be, hogy kevésbé elégedettek a munkájukkal, és kevésbé érzik a megbecsülést. Nagyobb valószínűséggel adnak negatív értékelést a munkahelyi környezetről, és gyakrabban fontolgatják a felmondást.  

Kerüljük tehát a nyilvános érzelemnyilvánításokat, és mindig maradjunk profik. Ez megkönnyíti és a körülöttünk lévő emberek életét. Szeretjük azt hinni, hogy a szerelem elsőbbséget élvez más dolgok felett, de a munkahelyen húzzuk meg a határokat: határozzuk meg pontosan, hogy mikor és hogyan beszélünk a partnerünkkel, akivel egy munkahelyen dolgozunk.

Szakítás esetén 

Ha te vagy a partnered úgy dönt, hogy véget vet a dolognak, a legjobb, ha felkészült vagy. Nincs ok arra, hogy köntörfalazz. Nagyon fájdalmas lesz, de ettől még nyíltan kell beszélni a szakításról a munkahelyünkön. Ha a románc alatt is meséltél az embereknek a kapcsolatodról, akkor tájékoztatnod kell őket arról is, hogy már nem vagytok együtt. Civilizáltan kell viselkedni, mintha semmi sem történt volna, és remélni, hogy a másik is így tesz. Ha túl kínosnak vagy fájdalmasnak találod, hogy továbbra is együtt dolgozz az illetővel, akkor lehet, hogy meg kell fontolnia, hogy otthagyod a munkahelyedet, vagy legalábbis áthelyezteted magad egy másik részlegre.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik


H I R D E T É S