Felelős vásárlás
Fiatal nő gondolkodik bevásárlás közben egy polc előtt

Fenntartható életvitel mellett spórolás? Nem könnyű, de lehetséges!

blank
blank

H I R D E T É S

Az ember általában azért dolgozik, hogy a fizetéséből – bármennyi legyen is az – számára megfelelő életszínvonalat tarthasson fenn. Vagy legalább megközelítse azt. Ha azonban ez sem elég a teljes boldogságához, mert esetleg a környezetért is tenne, akkor igencsak át kell gondolnia a dolgait. Jó hír azonban, hogy a fenntarthatóságnak nem feltétlenül kell együtt járnia a luxussal, sőt, nem muszáj azonnal felmondani és jobban fizető állás után nézni sem.

„A bioárut nem engedhetem meg magamnak”, vagy „ez a natúr krém nagyon burzsoá”, esetleg „ehhez tényleg nem keresek eleget” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok szinte biztosan minden átlagos fizetésből gazdálkodó munkavállaló agyán átfutottak már a boltok polcai előtt állva. Holott nem feltétlenül kellene ezeket az általános előítéleteket megfogalmaznunk, ha fenntartható fogyasztásra törekszünk. Mert ugyan természetes emberi reakció, hogy az olcsóbb diszkontárut választjuk a drágább, természetes alapanyagokból álló vagy termelői dolgok helyett, de ettől még nem biztos, hogy helyes is. Van azonban köztes megoldás, ha nem vinnénk haza szemetet, de nem akarunk például a feláras bioélelmiszerek- és kozmetikumok közül sem választani. Kevesebb pénzből is lehet fenntartható(bb) módon élni. Íme, néhány tipp.

1. Mindent a maga idejében: szezonális bevásárlás

A saját szezonjában általában minden zöldség és gyümölcs olcsóbb. Ugyanez vonatkozik a bio változatokra is. Több száz vagy ezer forintot spórolhatunk, ha nem télen akarunk például uborkát vagy kajszibarackot venni. Természetesen az utóbbi időben jellemző élelmiszerdrágulás alól a zöldség-gyümölcs sem kivétel, de a szezonszabály így is érvényes.

2. Öt háztartási szer a számtalan tisztítóvegyszer helyett

Nem csak a pénztárca, hanem a környezet érdekében is jobb, ha saját tisztítószereket készítünk házi alapanyagokból, például ecettel, citromsavval, szódával, szappannal és szódabikarbónával. És ezzel még a műanyaghulladékot is megspóroljuk.

3. Okosan öltözni

Aki minden héten shoppingol, bizony sokkal több göncöt halmoz fel, mint amire szüksége van, emellett pedig nagy valószínűséggel nem „hordja el” azokat. Vagyis jobban járunk pénzügyileg, valamint zöldebbek is vagyunk, ha kevesebb, de jobb minőségű ruhaneműt veszünk magunknak, ezeket pedig tovább hordjuk. 

4. Ha diszkont is, de legalább bio

Még a diszkontüzletekben található, olcsóbb biotermékek is jobbak, mint a hagyományosak: előállításukhoz tilos vegyi műtrágyákat és növényvédőszereket használni, az állatokat jobb körülmények között tartják, és sokkal kevésbé megkérdőjelezhető adalékanyagokat használnak hozzájuk.

5. Főzés, készételek helyett

Akik készételeket esznek, nem csak egészségtelenül étkeznek, de még feleslegesen is dobnak ki sok pénzt. Habár olcsónak tűnhet a gyorsfagyasztott pizza, de ha utána házilag kell fűszereznünk és kiegészítenünk a gyér feltétet, máris ugyanott tartunk pénzügyileg, mint ha inkább magunk gyúrtuk volna a tésztát is. A főzés pedig nem csak kifizetődőbb, de még mókás is.

6. Célzott vásárlás, kevesebb szemét

Nem könnyű előre összeállítani a heti menüsort fejben, vagy lemondani az impulzív vásárlásról. Mindazonáltal gondoljunk bele, átlagosan 80 kilogramm ételt dobunk ki évente. Ésszerűbb lehet tehát kisebb mennyiségeket célzottan vásárolni, még akkor is, ha első pillantásra drágábbnak tűnnek a nagy kiszerelésnél.

7. Pazarlás helyett mentés

A fenntartható fogyasztás magában foglalja a gazdaságos magatartást is. Ezzel pedig a munkavállaló – home office-ban akár saját háztartása számára – nemcsak energiát, hanem pénzt is megtakaríthat. Kapcsoljuk ki a készenléti eszközöket, mossunk kezet hideg vízzel, használjunk vízforralót tűzhely helyett, és a többi.  

Vagyis…

Kevés pénzből is megengedhetjük tehát magunknak a biotáplálékot, ha: odafigyelve vásárolunk, kevesebbet dobunk ​​el, szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk, magunk főzzük meg azt. De sokkal több módja van a fenntartható fogyasztásnak, mint a hagyományos biotermékek drágábbra cserélése. Talán a legfontosabb kérdés a fenntartható vásárlási döntésekhez: valóban szükségem van valami újra, vagy elégedett vagyok azzal, ami van?

Forrás: https://utopia.de/ratgeber/nachhaltiger-bio-konsum-mit-wenig-geld/

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

#fenntarthatosag #homeoffice #energia #eletmod #fizetes

H I R D E T É S