ulomunka, iroda, munkaegeszseg, munkavallalo
Fotó: Envato

Ennyire lehet az egészségre veszélyes az ülőmunka

blank
blank

H I R D E T É S

Tényleg ennyire káros az egészségre az irodai munka? Mennyi ülés a túl sok? A cikkben felsorolunk néhány egészségügyi kockázatot, amire nem is gondolnál és adunk néhány tippet is, hogy mérsékeld a károkat.

Régóta ismert tény, hogy az ülőmunka káros az egészségre, legutóbb a Kínai Orvostudományi Akadémia és a kanadai Simon Fraser Egyetem közös kutatása látott napvilágot, ami ijesztő eredményeket hozott:

a napi hat-nyolc órát ülők körében 12-13 százalékkal nőtt a halálozás, valamint a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata azokhoz képest, akik napi négy óránál kevesebbet ültek.

Az ülőmunka nemcsak a szív és érrendszeri betegségekkel hozható kapcsolatba. Az ülés hatással van a testtartásra, a mentális egészségre és a stressz szintjére is és a kéztőalagút-szindróma kialakulásához is hozzájárulhat. Ezen kívül több olyan egészségügyi kockázat is van, amire nem is gondolnánk, ezek közül sorolunk fel most öt tényezőt.

Baktériumok a billentyűzeten

A munkahelyeken a billentyűzeten gyűlik össze a legtöbb baktérium. Tartsd a lehető legtisztábban az íróasztalodat és a billentyűzetet lehetőleg antibakteriális törlőkendők vagy tisztítószerek rendszeres használatával!

Kék fény és látáskárosodás

A különböző kijelzőknek „köszönhetően” az emberek soha nem voltak kitéve annyi kék fénynek, mint manapság. A védekezés tehát nagyon fontos és jelentős hatással van a mindennapjainkra. A kutatások szerint például a számítógép képernyője által kibocsátott kék fény károsíthatja a látást. A szemészek azt javasolják, hogy gyakran tartsunk szüneteket a képernyőnézegetés közben. Léteznek speciális kékfény-blokkoló szemüvegek is, amelyek segíthetnek megvédeni minket munka közben.

Testtartási problémák

A legtöbb ember hanyag testtartással ül az íróasztalánál. Ha a billentyűzeten gépelve túl magasan vagy túl alacsonyan tartjuk a karjainkat, az nyak- és vállproblémákat okozhat. A laptopok is gyakran okoznak megterhelést a nyaknak, mert lefelé nézünk munka közben.

A testmozgás hiánya és elhízás

A hosszú ideig tartó ülés nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a szervezetünk meg van fosztva a testmozgástól. Nagyobb a hajlam a nassolásra is, még akkor is, ha nem feltétlenül vagyunk éhesek.

Mentális fáradtság

Az ülőmunka és a számítógép képernyőjének szünetek nélküli bámulása szellemi ködhöz, fáradtsághoz, sőt ingerlékenységhez vezethet.

Néhány jótanács

Mindezek figyelembevételével ha ülőmunkát végzünk érdemes tehát csökkenteni az megszokott ételadagunkat és magas fehérjetartalmú, rostdús rágcsálnivalókat vinni magunkkal az irodába. Tudatosan növelnünk kell a napi mozgásmennyiségét is, valamint érdemes speciális kékfény-blokkoló szemüveget viselni. Ezen kívül ügyelni kell a testtartásunkra és beiktatni néhány alapvető nyújtógyakorlatot is!

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S