Az egészséged, a pénztárcád és a környezeted is hálás lesz, ha a bolti nasik helyett áttérsz a házi készítésű zabos finomságokra.
Zabos sütiből annyi változat létezik, hogy csak a kreativitásunk és az ízlésünk szabhat határt annak, melyiket szeretnénk elkészíteni. A népszerűségét pedig pont annak köszönheti, hogy állaga és íze alkalmassá teszi arra, hogy szinte bármilyen alapanyaggal kombinálható legyen. Magvak, friss gyümölcsök, aszalványok, joghurtok, magvajak, szirupok és lekvárok – csak hogy néhány összetevőt említsünk. Hogy ezekből mik készíthetők? Most meg is mutatjuk:
Energiagolyók minden mennyiségben
Mindenki által ismert és szeretett sütemény, ami megfelelő alapanyagokkal rendkívül egészséges desszert alternatíva. A jó energiagolyó alapja a megfelelő állag, így nincs más dolgunk, mint minden hozzávalót elővenni, amit szívesen beletennénk és addig öntögetni, gyúrni és kóstolgatni, amíg a kívánt ízt és állagot el nem érjük. Elronthatatlan süti, ezért szeretjük!
Bónusz tipp: cukor helyett áztass be forró vízbe 10-12 szem cukrozatlan aszalt datolyát 10 percre, majd turmixold le. Kicsit kevesebb datolyát használva kiegészítheted aszalt áfonyával vagy goji bogyóval.
További hozzávalók:
1 bögre kisszemű zabpehely
½ bögre darált dió
¼ bögre darált tökmag
¼ bögre kókuszreszelék
3 ek magvaj (mogyóróvaj vagy mandulavaj)
1 ek méz vagy agave szirup
fahéj
Granola, amiből akár müzli szelet is lehet
A házi készítésű granola valójában a tejbe vagy joghurtba szórható müzli sokszor sokkal egészségesebb alternatívája. Főleg, ha otthon készül és tudjuk, mi van benne. Ráadásul nemcsak egyszerű és számtalan módon variálható, de az alapanyagokat összeöntve a sütőben 15 perc alatt el is készíthető. Üvegedényben tárolva a hűtőben pedig akár 1-1,5 hétig is eláll.
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg mag (dió, tökmag, mogyoró)
4 ek méz vagy juharfaszirup
1 ek kókuszreszelék/kakaópor
5 dkg aszalt áfonya
1 kk fahéj
1 ek kókuszolaj
só
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket és az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 percig pirítjuk. Félidőnél érdemes összekeverni, hogy egységesen piruljon.
Bónusz tipp: ha több szirupot és kókuszolajat használsz hozzá, sütés után granola helyett házi müzli szeletet is formázhatsz belőle, amit szintén könnyen magaddal vihetsz a munkahelyedre is.
Sült zabkása a rohanós reggelek megmentője
Az egyéjszakás zabkását sokan ismerik, azonban téli időszakban a sült változat talán még jobban esik, ha kiadós reggelivel szeretnénk indítani a napot. A többi zab alapú recepthez hasonlóan itt is ízlésünknek megfelelően kedvünkre variálhatunk a hozzávalókkal, amit viszont mindenképp érdemes beletenni, hogy hosszú időre feltöltse a szervezetet és megtöltse a gyomrunkat, az legalább 2 marék darált mag (dió, mandula, kesu), 1 marék aszalt és 1 marék friss gyümölcs, illetve fűszerek.
Alaprecept:
15 dkg nagyszemű zab
10 dkg apróra darált dió
5 dkg cukor (kiváltható 4 ek agave/datolya sziruppal)
3 ek mogyóróvaj (elhagyható)
2 dl növényi- vagy tehéntej
10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs (áfonya, alma, körte)
1 tojás (kiváltható 2 érett, leturmixolt banánnal)
1 tk fahéj
1 tk sütőpor
só
Minden hozzávalót összekeverünk, hóálló tálba öntjük, majd 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Ha kívülről már szilárd a süti, de belül még puhának, kissé folyósnak találjuk, akkor a legfinomabb. Másnap reggelre remekül összeérnek az ízek. Ehetjük joghurttal, kókuszreszelékkel, de magában is teljesértékű reggeli.
Amerikai palacsinta zablisztből
Ennél a receptnél az egyik legkevésbé ismert trükk, hogy a zablisztet nem kell horror áron bioboltból vagy más egészséges alapanyagokat árusító üzletből beszerezni. Otthon egy konyhai aprító segítségével 2 perc alatt elkészíthető a bárhol megkapható hagyományos zabból. Érdemes nagyobb mennyiséget darálni, mivel sok más étel esetében kiváltható vele a búzaliszt. Ezzel szinte egy mozdulattal tehető egészségesebbé bármelyik ételünk. Na de lássuk azt a palacsinta receptet!
Tojásmentes változat:
1 bögre zabliszt
1 banán
1 bögre növényi- vagy tehéntej
2 ek méz vagy agave szirup
1 tk sütőpor
1 ek almaecet (elhagyható)
1 kk fahéj
A banánt a mézzel vagy sziruppal összeturmixoljuk, majd az összekevert száraz alapanyagokra öntjük. Egy serpenyőbe egy evőkanálnyi olajat hevítünk és a sűrű masszából 2 evőkanálnyi adagonként kisütjük. Oldalanként kb. 2 percet sütjük.
Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato