munkavédelmis

A munkavédelmi mátrix

blank
blank

H I R D E T É S

A munkavédelmi feladatokkal megbízott munkatárs kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni, a szakirányú tapasztalatok ugyanis nagyon fontosak lehetnek a valóban hatékony együttműködéshez – mutat rá Kertész Csaba tűz-és munkavédelmi szakember.

Ha egy fiatal pályaválasztó ebbe az irányba orientálódna, a munkavédelmi technikusi képzés lehet az első lépés, amelyre további képzéseket építhet. Ugyanígy kiegészítő egyetemi szakként is jelen van a munkavédelem az oktatásban, például egy képzett mérnök másoddiplomaként munkavédelmi szakmérnöki diplomát szerezhet. De passzintható az orvosi, bölcsész, vagy egyéb diplomákhoz is a munkavédelmi szakirány, imigyen az illető ugyanúgy munkavédelmi szakemberként végez. Azt, hogy mely területen mozog otthonosabban, nyilván függ eredeti szakmai orientációjától, illetve a folyamatosan gyűjtött tapasztalataitól már aktív munkavédelmisként.

A cégek számára meghatározott sztenderd, hogy milyen szabályok mentén kell munkavédelmis munkatársat alkalmazniuk. Mindez függ az alkalmazottak létszámától: ez alapján öt kategóriába sorolhatók a vállalatok az egészen kicsitől a nagyig.

A cég tevékenysége sem semleges, veszélyesség szempontjából három kategóriát képez. Természetesen egy könyvelőiroda esetén (hacsak a könyvelő nem maga Ben Affleck;) viszonylag kisebb kockázati faktorral számolhatunk, mint mondjuk a nehézipari gyártási folyamatoknál, vagy az asztalosiparban. Így az adatok összeengedése mentén kiszámítható, hogy hány órában kell munkavédelmis munkatársat foglalkoztatnunk, milyen rendelkezésre állási paraméterekkel.

És itt ugrik a majom a vízbe, ezzel közel sincs ugyanis vége a kiválasztási folyamatnak, sőt, tovább vakarhatjuk a fejünket, hogy ki lesz majd a legmegfelelőbb ember a pozícióra a jelentkezők közül.

A régebben minimum kétéves munkavédelmi kiegészítő képzést ráadásul a közelmúltban felváltották a jóval engedékenyebb és rövidebb időtartamú OKJ-s tanfolyamok, amelyek esetében sem a megszerzett tudás, sem a szakmai tapasztalat nem említhető egy lapon a már évek óta „praktizáló” munkavédelmis kollégákéval. Persze róka fogta csukaként a tapasztalatlan pályakezdőknek is el kell kezdeniük valahol a gyakorlást. Kérdés, hogy mennyire akarjuk majd, hogy pont a mi cégünk legyen ez a hely, főleg, ha az illető esetleg nem is feltétlenül azon a szakágon belül szerzett képesítést, vagy tevékenykedett addig, amiben a munkavédelmis tevékenységet folytatni kívánja.

Ideális esetben minden részlet a helyére kerül. A munkavédelmi szakemberek általában inkább egy-két munkaterületen belül jeleskednek, és azonnal továbbképzik magukat szükség esetén: a legtöbb munkahelyen ugyanis valóban egyáltalán nem játék a hozzá nem értés, gondoljunk csak például egy erős áramú biztonsági szakember felelősségére, és így tovább. Ezért akarják a munkavédelmisek oktatását is újra összhangba hozni a feladat komolyságával.

Szerző: B.E.

Fotó: baleset-vedelem.hu

#munkavedelem #kepzes #karrier #palyavalasztas #szakma

H I R D E T É S