Munkanélküli férfi
Munkanélkülivé vált férfi és a felesége vitáznak

A tartós munkanélküliség hatása a mentális egészségre

blank
blank

H I R D E T É S

A munkanélküliség kérdése napjainkban nagy szerepet tölt be, hiszen számtalan embert érint vagy érintett valaha ez az állapot. Az, hogy ez egy átmeneti vagy tartós állapot, rengeteg tényezőtől függhet. Ha csupán pár hétig nincs állásunk, az lehet pozitív hatással is ránk, hiszen időnk adódik a váltásra felkészülni, esetleg egy kicsit önmagunkkal foglalkozni. Ez azonban csupán akkor kivitelezhető, ha elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkezünk. Ezzel szemben hónapokig vagy évekig munka nélkül lenni nem csupán anyagilag, de lelkileg is megterhelő lehet. Kihathat a mentális egészségünkre, és hosszútávon egy olyan lejtőn indíthat el minket, ami nem éppen kedvező senki számára.

Azoknál a személyeknél, akik hosszabb távon munkanélkülivé válnak, általában szorongás alakul ki az anyagi forrásaikkal kapcsolatban, hiszen a mindennapi megélhetésük a tét. Fokozódik az érzés, ha gyermekeket vagy egy komplett családot kéne fenntartania az illetőnek, főleg, ha ő az egyetlen pénzkereső a családban. Ekkor nagy nyomás helyeződik az emberre, ami fokozza az aggodalmat, amely nem csak mentális, de fizikai tünetekben is megmutatkozhat. Fellelhető a gyakori fejfájás, a gyomorgörcsök, de ezeknél jóval komolyabb betegségekhez vezethet, ha valakit minden nap nagyfokú stressz ér.

Munkahely hiányában a napirendünk is átalakul, hiszen már nem töltjük a napunk nagy részét egy adott tevékenységgel, már nem feltétlenül akkor kelünk fel vagy fekszünk le, amikor azt megszoktuk. Ha az eddig kialakított rendünk radikálisan felborul, akkor az kihat az egészségünkre is. Abban az esetben, ha napközben nem foglaljuk el aktívan magunkat, akkor este nem a szokásos fáradsággal szembesülünk. Kialakulhat álmatlanság vagy alvászavar, ami hamar fizikai tünetekben is megmutatkozik. Megváltozhat a viselkedésünk is, melyet környezetünk könnyen észlelhet. Az ingerültség, az idegesség vagy a folyamatos fáradság érzése a körülöttünk lévőkre is kihat, de leginkább azokra, akikkel együtt élünk. Fontos figyelnünk, hogy ne ragadjon át másra a mi problémánk. Beszéljünk róla, ha kell, kérjünk segítséget, de vegyünk figyelembe más határait is.

A munkanélküliség kezelése egyén függő, ám mégis sokaknál hamar kialakul a céltalanság érzése, extrémebb esetben az az érzés, hogy az illető nem hasznos tagja a társadalomnak. Ez természetesen nem jelenthető ki ilyen könnyedén, ám mégis rengeteg minden megfordul ilyenkor az ember fejében, hiszen ideje engedi őrlődni a nem feltétlen valós tényeken. Amennyiben valaki évekig ezekkel a gondolatokkal él, és egyre mélyebbre temeti magát lelkileg, kialakulhatnak olyan súlyos problémák, mint a drog- vagy alkoholfogyasztás, és az öngyilkosság gondolata. Ha mi vagyunk ilyen helyzetben, netán a környezetünkben veszünk észre hasonlót, azonnal kérjünk szakembertől segítséget. A stabil, jövedelmező munkahely rendkívül fontos, sőt, elengedhetetlen, de semmilyen formában nem hathat ilyen szinten ki ennek hiánya a mentális egészségünkre.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

#munkanelkuliseg #mentalisegeszseg #allas #munka #karrier

H I R D E T É S