Alulmotivált nő
Forrás: Envato

3 kérdés, amivel kiderítheted, hogy te is kiégéssel küzdesz-e?

blank
blank

H I R D E T É S

Rosszul érzed magad a munkahelyen, de nem tudod mitől – ezek a kérdések segítenek tudatosítani az állapotod, és kideríteni, a kiégés fenyeget-e.

Nem minden kiégés, amit annak hiszel: mostanra nagyon divatossá vált, hogy a „burnout” kifejezéssel írjunk le, minden munkával összefüggő negatív érzést, ez azonban megtévesztő lehet. A fáradtságtól, az elköteleződés hiányán át, a teljesítményszorongásig széles palettán mozoghatnak ugyanis a munkahelyi gondok, de ezek egyike sem feltétlenül jelenti azt, hogy kiégés szindrómáról van szó. Sőt, teljesen normális és általános, ha ilyesmi érzések kavarognak benned olykor. Fontos viszont, hogy tudatosítsd, mi van benned éppen, hogy megelőzd, hogy rosszabbra forduljon a helyzet és előbb-utóbb valóban a kiégéssel kelljen szembenézned.

Ezzel a három kérdéssel kezd:

1.Azt kapom, amit érdemlek?

Kevés lehangolóbb van annál, mint amikor úgy érzed, mindent beleadsz, mégis észrevétlen maradsz a környezeted számára. Ez az érzés általában azért alakul ki, mert nem kapsz elég megerősítést, elismerést, vagy akár tiszteletet. Ha alapvetően elkötelezett vagy a munkád és a cég iránt, akkor ilyen esetben inkább fásultságot tapasztalhatsz, mintsem kiégést. Ha orvosolni szeretnéd ezt az állapotot, kérd meg a főnököd, hogy adjon új kihívást jelentő feladatokat, nagyobb önállóságot és olyan visszajelzéseket, amelyek követik a fejlődésed.

2.Biztos ezt akartam?

Ülsz az íróasztalnál, bámulsz ki az ablakon és azon gondolkodsz, vajon hogy kerültél ide. Ha úgy érzed, hogy a teljesítményeddel nincs gond, viszont nehezen azonosulsz a cég kultúrájával, a kollégákkal vagy akár az egész szakmával, akkor valószínűleg egy kis eltávolodásban vagy, amit a munka- és szervezetpszichológusok a munkahellyel kötött „pszichológiai szerződés megszegésének” neveznek. Ha ez a helyzet, akkor sem kell azonnal frissíteni az önéletrajzod, érdemes egy kis időt és teret adni magadnak és a cégnek is a változásra.

3.Lépést tartok vagy menekülök?

Ha érzelmileg kimerült vagy ugyan, de összességében pozitívan állsz a munkához, akkor valószínűleg túlterheltség tüneteit észleled magadon. Ilyenkor egyszerre lehetsz motivált, és kiteljesedett, mégis elképesztően fáradt a munkától. Abban különbözik a túlterheltség a kiégéstől, hogy utóbbinál a kimerültség mellett érdektelenséget is tapasztalnál a feladataid iránt. A gyakori túlóra persze előbb utóbb tényleg kiégéshez vezet, de leginkább akkor, amikor azért sok a munka, mert a cég az elvárások mellé nem párosít megfelelő erőforrást – azaz kevesen vagytok egyre több feladatra.

Ha tudatosítottad az érzéseid, és úgy érzed többről van szó a munkahelyi stressznél, akkor mindenképp fordulj vezetőidhez, vagy kérd szakember (pszichológus, coach) segítségét.

Forrás: https://hbr.org/2021/10/are-you-burned-out-or-is-it-something-else

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

#kieges #pszichologia #onismeret #tulterheles #munkahelyiegeszseg #stressz

H I R D E T É S