Kutyabarát munkahely
Forrás: Envato

Nem minden munkahelyre való kutya – kiderültek a szempontok

blank
blank

H I R D E T É S

Sokan hirdetik magukról a „kutyabarát” iroda címet, azonban csak bizonyos cégeknél van lehetőség arra, hogy ne kelljen otthon unatkoznia a házikedvenceknek, amíg a gazdi dolgozik.

Egy kreatív ügynökség például ma már szinte elképzelhetetlen négylábú kollégák nélkül, de olyan kutyabarát munkahelyek, mint az Amazon, az Apple vagy a Google is évek óta beengedik a háziállatokat az irodába. Van, akit idegesít az ugatás, vagy egy-egy véletlenül ott felejtett „csomag”, ám egy januárban publikált kutatás szerint a kutyák jelenléte bizonyíthatóan jó hatással lehet a munkakörnyezetre.Persze nem minden esetben.

A kutatás szerint a négylábúak pozitív hatásai csak akkor érvényesülnek, ha a szervezeti kultúra kellően rugalmas. Mit jelent ez? Azt, hogy a céges problémák transzparensek, az alkalmazottak önállóan és felhatalmazással végezhetik feladataikat és szabadon tarthatnak szüneteket munkaidőben. Ezen felül fontos, hogy pozíciótól függetlenül mindenkinek lehessen hibázni és szidalmazás helyett támogatást kapjanak a kollégák a megoldás megtalálásához. Ha ilyen a szervezeti kultúra, akkor kutyák jelenléte csökkenti a stresszt, fejleszti a kommunikációt, erősíti a szervezeten belüli kohéziót. Ugyanakkor, ha a cégkultúra merev, ennek éppen az ellenkezője történik: a kutyák jelenléte plusz stresszt és nyomást helyez a dolgozókra.

Amennyiben egy cégnél adott a rugalmas szervezeti kultúra, nem árt még néhány dologra odafigyelni, ha kutyák jönnek az irodába:

  • Kérdezzétek körbe, hogy nincs-e kutyaszőr allergiás a kollégák között!
  • Csak jól szocializált (emberekkel és kutyákkal), szobatiszta és egészséges kutyát vigyetek az irodába!
  • A kutyának legyen egy kijelölt helye, ahol zavartalanul pihenhet és készítsetek neki oda vizet és játékot.
  • Legyenek „kutyamentes” terek, tárgyalók és azok tényleg maradjanak meg a kétlábúaknak!
  • Ne használjátok az irodai edényeket a kutya etetésére, itatására!
  • Adj lehetőséget a visszajelzésre: ha valakit zavar a kutyád jelenléte, viselkedése legyen lehetősége ezt szóvá tenni valamilyen fórumon.
  • Készítsetek egy kutyás szabályzatot, amit minden kolléga elfogad és betart.

A kutya nem varázsszer a kiégés ellen és önmagában nem oldja meg egy csapat problémáit, de megfelelő szervezeti keretek között, a közösen húzott határokat betartva nagyon is megkönnyíthetik a dolgos hétköznapokat.

Ha kutyabarát munkahelyet keresel, nézz körül például itt és itt.

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

#kutyabaratmunkahely #cegkultura #stressz #kieges #munkapszichologia

H I R D E T É S