blank

Lockdown-karácsony? Így készüljünk fel lelkileg, ha nem láthatjuk szeretteinket…

blank
blank

H I R D E T É S

Sajnos itthon és külföldön is betett az ünnepeknek a koronavírus. A legtöbb helyen karácsonykor is szigorú előírások vannak érvényben: nem lehetnek együtt külön háztartásban élők, maximum tízen gyűlhetnek össze barátok és családtagok, esetleg csak este 8-ig tarthat a buli, hogy csak néhányat említsünk a szabályok közül. De jócskán vannak olyan emberek is, akik a járvány miatt egyáltalán nem – vagy jó esetben csak online – találkozhatnak szeretteikkel, legyen az ok karantén, betegség, kijárási korlátozás, határzár, vagy bármi más. Ezt pedig a legkeményebbeknek is nehéz lehet feldolgozni. Káplár Mátyás, tanácsadó szakpszichológus néhány tippet adott mindnyájunknak.  

Ne keseredjünk el!

A legfontosabb – hangsúlyozta a szakember -, hogy mindenképp tudatosítsuk magunkban a lelkünk megnyugtatására: bármennyire is nagy a bizonytalanság a járvány kimenetelét és végét illetően, remélhetőleg ez egyszeri alkalom, mely csak 2020 karácsonyát érinti majd és a következő évtől már a megszokott módon ünnepelhet a család.

– Szó sincs róla, hogy soha többé nem találkozhatunk egymással, vagy mostantól ilyenek lesznek az ünnepeink. A korlátozások csakis ennek a mostani karácsonynak szólnak, méghozzá azért, hogy minél előbb vége lehessen a járványnak és túl lehessünk a rossz helyzeten. Ha kicsit nehéz is optimistának lenni, reménykedjünk benne, hogy a szeretet ünnepe, sőt már a húsvét is a normális kerékvágásban zajlik 2021-ben – vélekedett a pszichológus.

Használjuk ki a mostani lehetőségeket!

Mindent összevetve a szakember szerint fontos lenne, hogy – betartva a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó előírásokat – lehetőség szerint ne legyünk teljesen egyedül az ünnepek alatt. Ha csak néhányan is, de próbáljunk személyesen találkozni egymással valamilyen formában karácsonykor.

Az ünnepi időszak járványhelyzettől függetlenül is az egyik legnehezebb ugyanis a magányos emberek számára, sajnos sokan esnek depresszióba ilyenkor. Normális esetben megoldást jelentenek ez ellen a különböző közösségek, melyek most a koronavírus miatt azonban nem gyűlhetnek össze. Ezért is különösen fontos más módot találni arra, hogy éreztessük családtagjainkkal, barátainkkal, vagy akár a környezetünkben élőkkel: nincsenek egyedül.

– Ha távol is vagyunk szeretteinktől, használjuk ki a modern technika adta lehetőségeket, és ne csak karácsonykor! Ahogy tévéreklámokban is láthattuk, fogyasszuk el akár „együtt” az ünnepi menüt, egy tablet vagy laptop segítségével, videóhíváson keresztül. Persze, nem lesz teljesen ugyanolyan, mint személyesen, de közben azért beszélgethetünk és ünnepelhetünk közösen. Emellett vegyük fel a kapcsolatot még a szokásosnál is gyakrabban a számunkra fontos emberekkel, akár az online-térben, akár telefonon, vagy más úton-módon – ajánlotta Káplár Mátyás.

Hangsúlyozta, különösen nehéz helyzetben vannak az idősek, akik fokozottan veszélyeztetettek a vírus által, sőt sokszor nem tudnak bekapcsolódni az internetes kommunikációba sem. A szakember szerint jó megoldás lehet, ha ebben az időszakban a szokásosnál is többször keressük őket telefonon, vagy ha napközben teszünk egy közös sétát a szabadban, hogy még ha röviden is, találkozzunk az ünnepekkor. Talán nehezebb megszervezni, de ebbe érdemes energiát fektetni.

Tegyünk aktívan saját lelki feltöltődésünkért!

– Ha nincs lehetőségünk, segítsünk önmagunkon! A lelki értékeket, mint például a szeretet mélyebb megélését, ha nem is feltétlenül vallásos értelemben, de könnyen mélyíthetjük akár lélekerősítő olvasmányokkal. Nincs egy általános mű, melyet ki tudnék emelni, egyénre szabott, hogy kinek mi segít. A lényeg, hogy megpróbáljunk nem kétségbe esni és pozitív gondolatokkal, reménnyel telve a jövőbe nézni – mondta végezetül a szakember.

Szerző: T.M.

#lockdown #jarvany #karacsony #lelkiegeszseg

H I R D E T É S