Kiégés
Kiégés

Íme a 8/8/8-as szabály, ami megmenthet a kiégéstől

blank
blank

Biztos te is ismered a régi slágert, hogy 8 óra munka, 8 óra, pihenés, 8 óra szórakozás. Bármennyire is hihetetlen, de ez egy létező koncepció, már ami a napjaid szervezését illeti és sokkal hatékonyabb, mint azt elsőre gondolnád és még a kiégést is megúszhatod. 

Miért hasznos a 8/8/8-as elv kiégés ellen? 

Nem titok, hogy sokan küzdenek az egyensúly megtalálásával a mindennapi életük során, a munka és a magánélet közti balance megteremtése pedig egyáltalán nem könnyű. A 8/8/8-as képlet azonban segíthet szerveztebbé tenni a napod, mederbe terelheti a munkaidőd (pláne, ha az alapvetően rugalmas), valamint strukturálhatja a szabadidőd is. Ahhoz viszont, hogy az elv működőképes legyen, szükséged lesz némi szemléletváltásra is. A legtöbben ugyanis úgy vélik, a munkakezdés előtte órák arra szolgálnak, hogy felkészüljünk a munkára. A munkaidő lejárta utáni órák pedig arra jók, hogy kipihenjük a munkát. Ha te is így gondolod, akkor az a rossz hírünk van a számodra, hogy te bizony minden perced a melónak rendeled alá, ez viszont egyáltalán nem jó stratégia. Ahhoz, hogy a te életedben is működőképes legyen a 8/8/8-as szabály, ahhoz először is tudatosítanod kell magadban, hogy nem a munka teszi ki az összes ébren töltött órád. Nyilván ez nem lesz egyszerű, de ha sikerül, akkor az segítségedre lehet abban, tudatosabban használd ki azokat az órákat, amikor nem dolgozol, hogy a kiégés messziről elkerüljön. 

Az első 8 óra: alvás 

Az alvás talán a leginkább alulértékelt wellness hack. Pedig gyakorlatilag ez az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott életet tudj kialakítani. Ha nem alszol jól, nem vagy eléggé kipihent, akkor az összes többi dolgodat sem fogod tudni optimalizálni. Nyilván előfordulhat, hogy front, betegség vagy bármi egyéb hatására egyszer-egyszer nem alszol jól, de hosszú távon az alvászavar a mindennapi életedre, a munkádra és a szabadidődre is hatással lesz. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, mennyi alvásra is van szükség? Nos, kutatások kimutatták, hogy egy egészséges, felnőtt embernek, ahhoz, hogy a kognitív funkciói és az energiaszintje is rendben legyen, a napi 8 óra lenne az ideális. Természetesen ez egyéni preferenciáktól függően lehet plusz-mínusz egy óra. 

A középső 8 óra: a munka 

Ideális esetben az alvást követő etap a munkáé, de az utóbbi években elszaporodtak a rugalmas beosztású lehetőségek. Nem feltétlenül kell ezt a 8 órát egyhuzamban érteni. Ha nem klasszikus munkarendben dolgozol, akkor a munka és a magánélet egyensúlyának kialakítása során fontos górcső alá venned, hogy a nap melyik részei ideálisak számodra a munkához. Ha úgy érzed reggel vagy hatékonyabb, kreatívabb, akkor célszerű lehet a korai órákban megtolni a munkát. Dolgozz mondjuk 9-től 12-ig, utána tarts bátran egy órás szünetet (ilyenkor koncentrálj magadra: ebédelj, igyál egy kávét, esetleg meditálj). A fennmaradó teendőket időzítsd 13 és 18 óra közé. Persze ez csak egy ötlet, a kialakításért te vagy a felelős. Igyekezz úgy szervezni, ahogy az neked jó. Amennyiben családod is, úgy változhatnak az arányok. Minden csak rajtad múlik. Ha viszont klasszikus munkarendben dolgozol, akkor minden bizonnyal 8-16 vagy 9-17 óra között végzed el a munkád. Ez is okés, viszont ha így dolgozol, akkor az utolsó 8 órás etap számodra talán a legfontosabb. Ez lesz az az idő, amikor magaddal is tudsz foglalkozni. 

Az utolsó 8 óra: énidő 

Talán ezt a legnehezebb megélni, ugyanis sokan azt hiszik, hogy a munkán kívüli idő időpocsékolás. Pedig fontosabb, mint hinnéd. Ezekben az órákban lehetőséged van arra, hogy magaddal foglalkozz. Nyilván vannak napi teendők, melyeket fontos elvégezni, hiszen a ház nem takarítja ki magát, a hűtő sem töltődik fel csak úgy, a ruhák sem mossák ki magukat. Azonban a ház körüli teendők útvesztőjében megeshet, hogy elfedkezel magadról. Ez is a kiégéshez vezető út. Ezekben az órákban igyekezz egy kicsit önmagadra is fókuszálni: olvass egy jó könyvet, nézz meg egy részt a sorozatodból, jógázz, ha gyerkőcöd van sétáljatok egyet. A lényeg, hogy próbálj meg töltődni, kikapcsolódni. Ezzel együtt pedig próbálj felkészülni az újabb 8 órás szakaszra: az alvásra. 

Mindezekből úgy tűnhet ez nem más, mint egy mókuskerék. Ha megpróbálod egy kicsit pozitívabb oldaláról szemlélni az egészet, akkor rájöhetsz, hogy valójában minden 8 óra egy újabb lehetőség. Lehetőség arra, hogy boldog, hatékony, kreatív és kiegyensúlyozott legyél. Ezért dolgozni kell, az kétségtelen, lesznek is napok, amikor nehezebb lesz, ez természetes. Na, de tudod, mit mondanak? Az élet sokkal könnyebb, ha úgy éled, hogy az a bizonyos pohár félig tele van. Persze ez nem egy mindenkire érvényes módszer. Számos tényező, köztük a szakma, az ingázás, az alvásigény, a családi állapot is megváltoztathatja az egyes etapokban eltöltött órák számát. Valójában a lényeg, hogy tudd szervezni a napod. Legyen egy keret, ami köré építkezel, mert ez a hosszú távú hatékonyság és termelékenység kulcsa. 

Forrás: The Every Girl
Kép forrása: Pixabay
Szerző: G.P.