alvas, pihenes, szabadido, egeszseg
Fotó: Envato

Hogyan lehet valóban pihentető az alvás?

blank
blank

H I R D E T É S

Tippek arra, hogyan legyél kipihent, mit tehetsz annak érdekében, hogy megfelelően regenerálódj a nehéz munka után, elkerüld az alvászavart. 

Te is észrevetted, hogy hiába érzed azt, hogy időben eleget alszol, mégsem ébredsz kipihenten reggel? Ez az érzés sajnos egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteg ember küzd azzal, hogy nem tudja magát megfelelően kipihenni alvása során. Ha a problémád hosszú ideje fennáll, és már mindent kipróbáltál, mégsem javult a helyzet, akkor érdemes szakembert felkeresni, vagy a probléma gyökerét megkeresni. Időnként az egész mögött testi vagy lelki betegségek állnak, így semmiképp nem érdemes elbagatellizálni a jelenséget. Ha azonban úgy gondolod, hogy tudnál te magad változtatni, és szeretnéd valahol elkezdeni, akkor van pár tippünk számodra, amelyek rendszeres alkalmazása hasznosak lehetnek a mindennapjaidban. 

Írd le a gondolataidat!

Nem azt mondjuk, hogy mindenképp vezess naplót, hiszen sokaknak erre nincs már este energiájuk vagy egyáltalán kedvük, de mégis jó, ha néhány gondolatot és aznapi történést papírra vetsz. Ez segít kitisztítani a fejedet, és nem a gondolataiddal kavarogva hunyod álomra a szemed. Előnyös, ha kézzel írsz, hiszen a képernyő fénye már nem hat rád jótékonyan lefekvés előtt.

Tedd le a telefonod!

Elalvás előtt nem érdemes már a telefont, laptopot, vagy egyéb elektronikai eszközt nyomkodni. Ehelyett válassz egy jó könyvet, így kicsit elterelődnek a gondolataid, és méltóképp zárhatód le a napod. Ha szeretsz relaxálni vagy meditálni, akkor nyugodtan vezesd ezt is be az elalvás előtti rutinodba. Így a tested és az agyad is egyaránt megpihen, és az alvásminőséged is javulhat. 

Biztosítsd a nyugodt környezetet!

Este amúgy is sötét van, de az utca fénye még beszűrődhet, és van, aki egyáltalán nem szeret minimális világosságban sem aludni. Igényeid szerint alakítsd tehát ki a megfelelő környezetet, sötétíts be, vagy hagyj magadnak egy kis éjszakai fényt. A zajokat is próbáld meg kiszűrni, ne aludj bele a tv nézésbe vagy a zene hallgatásba. Persze lehet relaxáló zenéket hallgatni elalvás előtt, de mindenképp kapcsold ki, mielőtt álomba merülnél.

Nevezz ki alvó öltözetet!

Mondhatnánk azt is, hogy öltözz át pizsamába, de előfordul, hogy valaki nem ragaszkodik a klasszikus háló öltözethez. Ezzel nincs gond, mindenkinek más a kényelmes, viszont mindenképp legyen egy váltás ruhád, amit alvásra használsz. Ez amellett, hogy egy kényelmes viselet, legyen szellős és a benti hőmérsékletnek megfelelő. A megfelelő éjszakai öltözet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jól tudjunk aludni.

A nyugodt, pihentető alvás tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy fizikai és szellemi egészséged, valamint teljesítőképességed mindig jó legyen. Szánj elegendő időt az alvásra, alakítsd ki a saját esti rutinod, és mindig ügyelj arra, hogy a pihenőidőd valóban feltöltsön. A tested garantáltan hálás lesz érte, és hosszú távon sok egészségügyi problémát elkerülhetsz azzal, ha alvásminőségedet megfelelő.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S