jó benyomás, testtartás, testbeszéd, szemkontaktus
jó benyomás, testtartás, testbeszéd, szemkontaktus

5 módja annak, hogy egyetlen szó nélkül is jó benyomást kelts

blank
blank

H I R D E T É S

Bármennyire is hihetetlen, de egy állásinterjún nem csak az számít, amit mondasz. Hiába tökéletes a CV-d, hiába a lenyűgöző munkatapasztalatod, hiába tudod nagyszerűen összefoglalni, mit is kell tudni rólad, ha közben a testbeszéded valamiért az ellenkezőjéről árulkodik. Összeállításunkban most megmutatjuk azt az 5 módszert, amiknek a segítségével egyetlen szó nélkül is jó benyomást kelthetsz. 

Tökéletesítsd a testtartásod

Törekedj arra, hogy az állásinterjú alkalmával egyenesen ülj, de figyelj arra is, hogy emiatt ne tűnj túl merevnek. A lényeg, hogy ne görnyedj. Az egyenes ülés önbizalmat és magabiztosságot közvetít, a leendő munkaadód pedig az interjú alkalmával arra is kíváncsi, mennyire vagy talpraesett. 

A kezek 

Használd bátran a kezeid. Tanulmányok kimutatták, hogy a kézzel való beszélgetés javítja a gondolkodási folyamatot, továbbá arra is enged következtetni, hogy mélyen hiszel abban, amit mondasz, ezáltal hitelesebbnek is tűnhetsz. Viszont fontos, hogy a kezeiddel sose takard el az arcod vagy a szád, mert ettől idegesnek tűnhetsz. Sőt, keresztbe se tedd a karjaid magad előtt, mert az pedig olyan hatást kelt, mintha bezárkóznál, ez pedig szavak nélkül azt az üzenet közvetíti, hogy téged az adott munka nem is érdekel igazán. 

A szemkontaktus fontossága 

Az egyik legfontosabb, hogy az állásinterjún tarsd a szemkontaktust azzal, akivel beszélsz. A hiánya érdektelenségre utalhat, viszont az is lényeges, hogy ne ess át a ló túloldalára. Ha túlságosan görcsösen próbálod felvenni a szemkontaktust, már-már bámulod az interjúztatót, az egy kicsit hátborzongató lehet. A lényeg az egyensúly: miközben beszélsz, tartsd fent a kapcsolatot, de amikor szünetet tartasz, új gondolatot fogalmazol meg egy pillanatra nézz máshova. 

Mozdulatok utánzása 

Persze nem azt mondjuk, hogy másold le az interjúztatód összes mozdulatát, de ha finoman tükrözöd őt, akkor az azt jelzi, hogy egyetértesz vele. Kvázi arra enged következtetni, hogy igen, egy csapatban játszotok. 

Finoman dőlj előre 

A szemkontaktushoz hasonlóan ez is visszafogottságot igényel. Amikor a leendő munkaadód beszél, egy picit, nem túl látványosan, de dőlj előre. Ezzel azt sugallod, hogy figyelsz rá, érdekel, amit mond, kíváncsi vagy a részletekre. Azonban nagyon figyelj arra, hogy ne hatolj be a privát szférájába, mert az szintén rossz benyomást kelthet.

Forrás: Self 
Szerző: G.P.  

H I R D E T É S