chatgpt, cegvezetok, tudosok, ai, mesterseges intelligencia
chatgpt, cegvezetok, tudosok, ai, mesterseges intelligencia

Felválthatja-e a ChatGPT a cégvezetőket, vagy a tudósokat? Elmondjuk

blank
blank

H I R D E T É S

A címben feltett kérdés elég extrémnek tűnik, hiszen ha a ChatGPT-re gondolunk, mindig abból a szemszögből közelítjük meg a kérdést, hogy van-e félnivalója az átlagembereknek. Na de egy főnöknek, vagy egy tudósnak? A témának John Rau, a Forbes rovatvezetője járt utána, aki a sikeres vezetői kultúra szakértője.

Felválthatja-e a ChatGPT a cégvezetőket? – kérdezi a Forbes-nak írt cikkében John Rau, aki hosszú ideje vállalati vezető, több mint két évtizeden át a Miami Corporation magánbefektetési és holdingvállalat elnök-vezérigazgatója volt. Rau-t nyugodtan nevezhetjük a téma szakértőjének, hiszen írt már könyvet arról, hogy a piac mit követel meg a vezérigazgatói képességek tekintetében. Kutatásai szerint az alábbi tulajdonságokkal minden vezérigazgatónak rendelkeznie kell:

– Stratégiai gondolkodás, ami azt jelenti, hogy látja a még nem létező jövőt, és kitalálja, hogyan oldja meg az új problémákat, amelyeket ez hoz magával.

– Kapcsolatot teremt az emberekkel és motiválja őket. Ehhez az emberek érzelmi oldalához kell kapcsolódnia, képessé téve őket a változásra és a közös érdekek követésére.

– Képes a jövőkép kommunikálására, ami érzelmi intelligenciát követel, így tudnak egy még nem létező jövőről leírást adni az alkalmazottaknak.

– Tökéletesen illeszkedik a vállalati kultúrához és a fenti feladatok mindegyikét az egyes vállalatokra jellemző közös értékek és viselkedési protokollok segítségével valósítja meg.

– Bizonyítottan eredményes, hiszen a puding próbája az evés. Ehhez nem elég, hogy már szerzett tapasztalatot hasonló iparági környezetben, hiszen a játékszabályok és a tanulságok a gazdaság minden egyes ágazatában egyediek.

A nélkülözhetetlen vezérigazgatói készségek közé tartozik még a kreativitás és az innováció, valamint annak felismerése is, hogy az emberi érzelmek, félelmek és törekvések hol találkoznak egy adott környezetben. Rau szerint a GPT mindig a legkézenfekvőbb megoldásokat javasolja, abban pedig nincs semmi kreativitás és innováció, pedig pont ezek egy vezérigazgató egyedülálló hozzáadott értékei.

„A vezetők munkája rendkívül kiszámíthatatlan és aligha másolhatja le a mesterséges intelligencia egykönnyen. Bár vannak bevált gyakorlatok, a vezérigazgatói feladatokat nem lehet robotpilótára kapcsolni, így a magánszektorban a vezérigazgatói állások valószínűleg biztonságban vannak a mesterséges intelligenciától, hacsak az emberek nem követnek el ostoba hibákat, és nem adnak a ChatGPT-nek vezérigazgatói jogköröket..”

– fogalmaz a Forbes-nak írt cikkében Rau, aki szerint azokat az értelmiségieket, akik igazi problémamegoldókat – akik értik, hogyan kell jól együttműködni az emberekkel – nem fenyegeti a mesterséges intelligencia. Közéjük tartoznak a művészek, tudósok, feltalálók is.

Azok viszont, akik szigorú, ismétlődő, korábbi tapasztalatokon alapuló szabályokat követnek, mint például az ügyfélszolgálatokon dolgozók, aggódhatnak, mint ahogy az állami, vagy önkormányzati bürokrácia dolgozói is. 

A Forbes cikke szerint azonban fontos, hogy sokat tanuljunk a ChatGPT-ről, mert az igazi háború már itt van. A mai harc arról szól, hogy ne engedjük meg, hogy a mesterséges intelligencia-bizniszből hasznot húzó emberek megfosszanak minket az emberi értékektől és annak előnyeitől.

H I R D E T É S