munkavállaló elbocsátása, kirúgás, kirúgás tanácsok
munkavállaló elbocsátása, kirúgás, kirúgás tanácsok

Ezt kell tenned, ha elbocsátottak

blank
blank

H I R D E T É S

Először is nagyon fontos, hogy ne ess pánikba. Az elbocsátás érzelmileg és anyagilag is megterhelő, de, ha összeomlasz, azzal hosszú távon kizárólag magadnak ártasz. Tippjeink segítségével most megtudhatod, hogyan szerezhetsz magadnak minél előbb állást, ha az előzőt elvesztetted. 

Mély lélegzet 

Tudjuk, ez most furcsán hangozhat, de ha elbocsátották, akkor azt fel kell dolgoznod. Rövid úton ugyan, hogy minél kevesebb legyen a pénzügyeidet érintő kár. Persze az szuper, ha rendelkezel vésztartalékkal, de az sem tart örökké, szóval fontos, hogy hamar új munkahelyen kezdhess. Viszont először is vegyél egy mély lélegzetet, fújd ki a fáradt gőzt és adj magadnak 2-3 napot a pihenésre. Ez idő alatt összeszedheted a gondolataid, lehiggadhatsz, hogy aztán józan fejjel tudj nekiállni az új állásod felkutatásának. 

Volt kollégák, barátok, család

Bár az internetes álláskereső oldalak csordultig vannak ajánlatokkal, nem árt, ha személyes kapcsolatok által is tudsz érdeklődni nyitott pozik felől. Ki tudja, talán pont az egyik régi kollégád fog tudni segíteni neked, hiszen, ha az előző helyedről megfelelő körülmények között jöttél el, és nem a rossz hangulat miatt mondtál fel, akkor az is megeshet, hogy tárt karokkal várnának vissza. Az álláskeresésben kimondottan fontos a kapcsolati háló, szóval csapd fel a telefonkönyved és indulhat is a kutatás. 

Nyitottság 

Egy elbocsátás után teljesen érthető, ha rosszul érzed magad, az önbizalmadnak ez nyilván nem tesz jót. Viszont tekints erre úgy, mint egy lehetőségre, legyél nyitott és hidd el, rád talál, amit keresel. Most biztos azt mondod, hogy ez a pozitív életszemlélet mantra butaság, de egy talpraesett, magabiztos, lelkes jelentkező sokkal jobban elnyeri a munkáltatók tetszését, szemben azzal, aki csak sajnáltatja magát. 

A pénzügyek átvizsgálása 

Ha elveszted a munkahelyed, akkor értelemszerűen a havi bevételed is kevesebb lesz. Ilyenkor jó, ha rendelkezel legalább 2-3 hónapnyi vésztartalékkal, de azért lényeges, hogy ilyenkor alaposan átnézd a kiadásaid, így ugyanis lehetőséged lehet visszavenni az ún. felesleges költésekből. Nyilvánvalóan az élelem, lakás és az egészséged nem lehet alku tárgya, de az impulzus vásárlásokat például ilyenkor érdemes lehet kiiktatni. 

Ne feledd, mindez átmeneti 

Az elbocsátás után hirtelen minden nagyon sötétnek és ijesztőnek tűnhet, de próbáld meg tudatosítani magadban, hogy ez csak átmeneti állapot. Ne hagyd, hogy a kirúgás leépítse az önbizalmad, hiszen egy másik munkahely csak rád vár, ahol talán végre igazán ki tudsz majd teljesedni. 

Forrás: Real Simple
Szerző: G.P 

H I R D E T É S