blank

Hogyan motiváld a csapatod? Sehogy, mert az képtelenség. Mondom miért.

blank
blank

H I R D E T É S

Vezetőként rengeteg kihívással és dilemmával szembesülünk, amelyek nem csak a saját képességeinket, de az abból fakadó csapatok működési folyamatait is próbára teszik.

Az utóbbi időben több nagy elakadási területet láttam a vezetők körében, mint például a nagyfokú stressz és leterheltség, a nem létező stratégiák miatti irányvesztettség érzése, magasfokú fluktuáció, demotiváltság, delegálási problémák és a vezetői hitelesség megőrzése – a teljesség igénye nélkül, csak hogy egy párat említsek.

Az egyik legégetőbb azonban meglátásom szerint manapság a motiváció kérdésköre, főleg arra vonatkozóan, hogy egy vezető hogyan tudja a csapatát motiválni. Ezzel kapcsolatban pedig rossz hírem van; a vezetők nem tudják motiválni a munkatársakat, nem hogy a csapat egészét! Ez a kérdéskör az egyik vezetői vakfoltra épül, méghozza azzal kapcsolatosan, hogy mire van nekem, vezetőként ráhatásom, és mire nincs. Ilyen vezetői vakfolt még egyébként például a mikromenedzselés, kivételezés, konfrontáció kerülése, vagy mások hibáztatása is.   

Na de térjünk vissza a motivációra. Mit is jelent pontosan a motiváció? A motiváció elsősorban belső hajtóerő, amit képesek vagyunk energiává átalakítani, hiszen alapvetően olyan tevékenységekre irányul, amelyeket élvezünk vagy érdekesnek találunk. Például valaki azért kezd bele egy új nyelv megtanulásába, mert szereti az adott ország kultúráját, történelmét, konyháját. Sokan mondják:  „Nekem a hivatásom a hobbim, mert sosem fáradok el tőle”. Ez is emiatt van – ha számunkra a foglalkozásunk motiváló, akkor sokkal kevésbé fáraszt, több ideig tudunk a FLOW-élményben maradni, és a kreativitásunk szintje is tartósan képes magas szinten maradni. A motiváció akkor jelenik meg külső nyomásra ha valamilyen feltételhez kötjük. Ilyen lesz a jutalmazás, vagy épp ellenkezőleg, a büntetés. 

blank

(Megjegyzés: ez egy fontos különbség: míg a belső motivációnk általában pozitív és várakozással teli, addig a külső motiváció legtöbbször valamilyen kellemetlen érzés, élmény, vagy nyomás hatására alakul ki.)

S akkor mit jelent az inspiráció, amely a vezetők ténylegesen feladata lenne? Az inspiráció gyakran használatos a motiváció szinonimájaként, pedig a két kifejezés lényeges különbségeket hordoz magában, amelyek megértése szükséges ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk céljaink elérésében.

A motiváció, ahogyan már fentebb is kifejtettem, egy olyan (főként) belső hajtóerő, amely folyamatosan ösztönöz bennünket arra, hogy cselekedjünk, ezáltal elérjük céljainkat és kitartsunk az akadályok leküzdésének rögös útján.

Ezzel szemben az inspiráció egy olyan erő, amely képes mélyen, ösztönzőleg hatni az emberekre, hogy túlszárnyalják saját képességeiket is akár, azáltál, hogy a hitük, a meggyőződésük, amelyet önmagukba vetettek az évek, tapasztalatok során, megváltozik egy másik ember viselkedése miatt. Ez lehet példamutatás. Kulcsfontosságú, hogy a vezető viselkedése és munkamorálja hatással legyen csapatának teljesítményére. Amennyiben a vezető szenvedéllyel és lelkesedéssel viseltet a csapata iránt, az minden bizonnyal át is ragad a csapattagokra, ezáltal pedig a csapat egésze lesz képes másként működni.

De ugyanilyen eredményes és hatékony lehet a jövőkép tudatos és tervezett kommunikációja is. A világos és vonzó jövőkép, ahol számítanak is az ott dolgozókra, inspirálja a csapatot, és képes elindítani saját, belülről fakadó motivációkat is azáltal, hogy a vezető elérhetővé teszi a közös cél eléréséhez szükséges eszközöket és módszereket mindenki számára. A megoldás ugyanis ebben rejlik. A vezető viselkedésével, példamutatással tudja inspirálni a csapatát, illetve képes olyan környezetet teremteni, amelynek hatására az egyének saját belső hajtóerőket, motivációt találhatnak.

A motiváció tehát egy saját, belső mozgatórugó, míg az inspiráció egyfajta iránymutatás, amelyet részben vagy egészen integrálva át tudunk fordítani motivációként.

Vezetőként mikor lehet hasznos foglalkozni a motiváció kérdéskörével? Ha a szervezet még nem foglalkozott vele eddig tudatosan, ha a munkatársak nem kellően motiváltak, ha tudod, hogy a csapatod többre lenne képes, de nem tudod hogyan lehetne ezeket az erőket felszabadítani. Ha mélyebben megismernéd a motivációs mozgatórugókat, ha szeretnél elköteleződést erősíteni, és ha szeretnéd Te magad is edukálni a munkatársakat, hogy a jövőben képesek legyenek felismerni, milyen belső hajtóerők tudnak hozzájárulni a motivációjuk fenntartásában.

Egy vezető, aki képes inspirálni csapatát, nemcsak hatékonyan irányít, hanem egy pozitív és produktív munkahelyi környezetet is teremt. A példamutatás, a jövőkép kommunikálása, a csapattagok fejlesztése, a nyitott kommunikáció, és a fejlődés iránti elköteleződés mind-mind hozzájárulnak egy sikeresebb vezetői működéshez.  Az ilyen vezetők pedig képesek a csapatukat a legmagasabb szintre emelni, és közösen sikereket elérni. Gyere, és próbáld ki Te is a coaching nyújtotta fejlődés gyönyörű emelkedőjét – a csúcsra közelítve fogy a levegő, de nem vagy egyedül, fogom a kezed, és a hegytetőn élvezet lesz a levegővétel!

Szerző: Szilágyi Kata, hybridcoaching.hu

H I R D E T É S