időgazdálkodás, time managament, karrier, hatékonyság
időgazdálkodás, time managament, karrier, hatékonyság

Hogyan gazdálkodjunk jól az időnkkel? 

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz

blank
blank

H I R D E T É S

Az időgazdálkodás, vagy time-management egyre inkább alapkészséggé válik, hiszen az életünk egyik területén sem tudunk megfelelően teljesíteni, ha nem tudjuk hatékonyabban beosztani az időnket. 

A modern világban folyamatosan növekvő követelményekkel szembesülünk, legyen szó akár a szakmánkról, akár a magánéletünkről. Ha megfelelően gazdálkodunk az idővel, az segíthet a céljaink elérésében és abban is, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsünk a munkánk és a magánéletünk között.

De mi is az a time-management?

Sokan azt gondolják, hogy az időgazdálkodás az valamilyen velünk született készség, és gyakran irigyeljük azt, aki tökéletesen ki tudja használni a nap minden percét és folyamatosan, könnyedén pipálja ki a szakmai és magánéleti „projekteket”. Igen, néhány ember számára természetesek ezek a készségek, de nem kell csüggedned akkor sem, ha neked ez nem jön magától, ugyanis a megfelelő technikák elsajátítása sokat javíthatsz a helyzeten. 

Miért fontos az időgazdálkodás? 

Röviden összefoglalva azért, hogy produktívabbak legyünk és kevesebb legyen az életünkben a stressz. A time-management segítségével megtanulhatunk fontossági sorrendet felállítani és hatékonyabban dolgozni. Az időgazdálkodást ma már tanítják az egyetemeken is, az egyik leghíresebb kurzus a Leedsi Egyetemé. Ezeken a kurzusokon a hallgatóknak bemutatják a legfontosabb időgazdálkodási stratégiákat, mint például a Pomodoro technika, vagy a GTD. 

Néhány kipróbált és bevált időgazdálkodási stratégiát keresel? Az alábbiakban bemutatunk neked négy olyan stratégiát, amelyek bizonyítottan segítenek abban, hogy hatékonyabban gazdálkodj az időddel.

1. Nyeld le a békát!


Ezt a technikát egy Brian Tracy nevű motivációs előadó fejlesztette ki, egy Mark Twain-idézet alapján. Az író szerint mindig az legyen az első dolgod, hogy reggel egyél meg egy élő békát, annál sokkal rosszabb dolog már nem fog történhet veled a nap folyamán.. A béka itt a nap legrosszabb feladatát jelképezi, azt, amit a legnagyobb valószínűséggel halogatsz, de ezzel a többi feladatodat is hátráltatod. Tehát kezd mindig a legrosszabbal, azzal, amitől a legjobban félsz és old meg! Minden más ehhez képest könnyűnek tűnik majd..

2. Getting Things Done (GTD) 


A David Allen vezetési tanácsadó által kifejlesztett GTD módszer pont a „békás technika” ellentéte. Itt nem a legnehezebbel kezdesz, hanem a legkönnyebbel. Attól függ tehát, kihez melyik módszer áll közelebb? Ha stresszelős, szorongós típus vagy, akkor ne a békás módszert válaszd! A GTD-ben összeírod az összes elintézetlen feladatodat a legkisebbektől a legnagyobbakig. Először a legegyszerűbbeket csinálod meg, azután mehetsz a nehezebbekre. A módszer megalkotója szerint így elkerülhető a stressz, mert csökkenti a szorongást. 

3. A 80/20 szabály

A Pareto-elvként ismert 80/20 szabály szerint a munkánk eredményének 80%-a a ráfordított időnk 20%-ból ered. Tehát az a tanulság, hogy okosabban dolgozz, ne pedig keményebben! A 80/20 szabály az élet szinte minden területén alkalmazható, beleértve az étrendet, a testmozgást, a munkát és a tanulást is. Ez kiváló stratégia az időgazdálkodás szempontjából. Elemezheted, hogy jelenleg mivel töltöd az idődet és figyelemmel kísérheted az eredményeket..

4. Pomodoro technika


Ezt a módszert az 1980-as években fejlesztette ki egy Francesco Cirillo nevű író. A módszer használóit arra ösztönzi, hogy először is nevezzék meg a legfontosabb feladatokat, majd határozzák meg azokat a rövid időszakaszokat, általában 25 percet, amikor megszakítás és szünetek nélkül csak a feladat elvégzésére koncentrálnak. Ebben a meghatározott időben csak a feladatunkkal szabad foglalkozni és ki kell iktatni mindenféle zavaró tényezőt, beleértve a közösségi médiát és a telefoncsörgést is. A zavaró tényezők nélkül azután gyorsa

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S