celkituzes, 2024, celok, produktivitas
celkituzes, 2024, celok, produktivitas

Mit tervezel jövő évre? Ha nincs terved, akkor ideje készítened

blank
blank

H I R D E T É S

Új év, új remények és fogadalmak. Így karácsony letelte után ebben a kissé szentimentális időszakban a számadásra és az új tervek, célok kitűzésére is szánni kell időt.

Ha a magánélet, egészség rendben van, de a munka már nem, akkor az egyensúly létrehozására törekszünk. Mindegy, hogy munkanélküliek vagyunk vagy magasabb pozícióra törekszünk, szükség van újragondolásra, tervezésre, célok megfogalmazására, mert ezek adnak lendületet. 

Amikor már túl vagy a bejglin és hamarosan a pezsgős poharakat koccintva köszöntöd 2024-et, legyen valami terved az új évet illetően.

Álláskeresőként

Rendben van, ha az év végét te is az ünnepeknek, a családnak és a barátoknak szenteled. Ám januárban már más mentséget kell keresned. Az ember bele tud kényelmesedni a semmittevésbe. Ha az a célod, hogy új munkahelyet találj, ahhoz bizony előbb keresni kell. Hacsak nincs olyan mázlid, hogy valaki felkeres, mert téged és csakis téged akar, akkor bizony neked kell a munka után menned. 

Igen, kényelmes volt a meleg kuckóban enni, inni, beszélgetni és bulizni, de a január megmutatja a valóságot. Készíts egy merőben új önéletrajzot, hogy minél meggyőzőbb legyél a munkaadók számára.

Kikacsingató

Ha van munkahelyed, de egy ideje megfogalmazódott benned a váltás gondolata, akkor viszont ezt ne temesd el magadban. Valami oka van annak, hogy menni szeretnél. Vess számot az életeddel, a fejlődési lehetőséggel ott, ahol most vagy. Ha úgy érzed, hogy megrekedtél és csak egy helyben topogsz, semmi és senki nem tart vissza a változtatástól, akkor te magad miért tennéd? Merj nagyot álmodni. Jelentkezz új cégekhez. 

A munka hőse

Ne gondold, hogy csak te tudsz mindent megoldani. Egy munkahely attól működik jól, ha a feladatok jól vannak leosztva és mindenki teszi a dolgát olykor egymást segítve vagy kiegészítve. De az nem jó, ha átveszed mástól a munkát csak azért, mert meggyőződésed, hogy csakis te fogod azt sikerre vinni. Nemcsak a dicsőség megszerzéséért való küzdelem ez, hanem a felesleges terhek magadra vállalása. Persze, ha ez vált a mindennapoddá, akkor nem fogsz tudni megváltozni néhány pillanat alatt. Gondold át az életedet, a munkában való helytállásodat. Ha saját magad is felismered, hogy túl sokat vállalsz, vagy veszel ki mások kezéből, akkor tudj nemet mondani (magadnak is). Apró lépésekkel haladj, mert ha mindezt rövid időn belül szeretnéd produkálni úgy jársz, mint a fogyókúrázó, akik a jojó-effektus hatására többet hízik, mint amit fogyott. Csak óvatosan!

A fent említett három kategória bármelyikébe is sorolod magad, a jövő tervezése szempontjából nagyon fontos, hogy konkrétan fogalmazd meg a vágyadat. A legjobb, ha le is írod. Adj magadnak tartható időpontot, amelyen belül szeretnéd mindazt megvalósítani. Ha ugyanis csak a vágyadat fogalmazod meg, de nem helyezed időbe, akkor mindig előtted fog lebegni, megvalósítatlanul. Ha váltani, változtatni szeretnél, szinte biztos, hogy át kell lépned a komfortzónádat. Az ismeretlen mindig kicsit veszélyes és vonzó is egyben. Ha feltett szándékod, hogy a jelenlegi helyzeteden változtass, azért tenni kell.

Rónai Márta

H I R D E T É S