stressz, utazas, pihenes, szabadsag
Fotó: Envato

A nyugalom szigetei – belföldi utazási tippek, ha túl sok a stressz

blank
blank

H I R D E T É S

A nagy nyári szabadságok, a tengerparti vagy balatoni nyüzsgés előtt is érdemes pár napra leereszteni, elvonulni a munkahelyi e-mailek tömegei és a konferencia-hívások elől. A belföldi desztinációk közül tökéletes hely erre Zalakaros, a Somló-hegy, vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megye Gönci és Encsi járásai is.

Bár elsőre ijesztőnek tűnik, hogy tolakodó ingerek, stressz helyett a megbúvó nyugalmat válasszuk, mégis megéri: feltöltődhetünk kreatív energiákkal és hatékonyabban térhetünk vissza a munkahelyre. Összegyűjtöttünk pár utazási tippet, ahol a nyugalom könnyedén kombinálható maradandó élményekkel és varázslatos környezettel.
Zalakaros üdülővárosa a termálfürdőről híres, de az Európában egyedülálló, sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz és a hatalmas, 12 hektáros területen található árnyékos strand és csúszdapark mellett is bőven tartogat élményeket.  A zalakarosi parkerdő Csiga-túra tanösvényén elmélyülhetünk a természeti szépségekben és a csöndben, az erdő szélén található kilátóból páratlan panoráma nyílik a Kis-Balatonra, tiszta időben pedig a Balatonig és a Keszthelyi hegységig látni. A város közelében is rengeteg látnivaló van mindössze 10 perc autóútra: a zalaszabari Zobori élménypark, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, vagy a Kis-Balaton közepén zöldellő Kányavári sziget mind-mind maximálisan megéri az időnket.

A Bakony nyugati végén magasodó magányos tanúhegy, a Somló tényleg a nyugalom szigete. Aki letér a 8-as útról és felkaptat a hegyre, az mind a misztérium beavatottjává válik, hosszú beszélgetésekbe kezd a helyiekkel és valahogy azt veszi észre, hogy nem akar többé elmenni onnan. A  hegyen sok a túraútvonal és a jelzett turistaút, de túra közben érdemes meg-megállni, hiszen egymást érik a pincék, ahol az egyedülálló zamatú, ásványos somlói bort kóstolhatjuk. A leghíresebb közülük is a juhfark, amit a nászéjszakák borának tartanak és sokáig a Habsburgok és főúri házak kedvenc nedűje volt.

BAZ-megye turisztikailag talán kevésbé ismert része a Gönci és az Encsi járás, ami szintén remek búvóhely lehet. Ez a rész is elképesztően  gazdag látnivalókban, történelmi emlékek, csodálatos környezet és gasztronómiai élmények várnak. Itt van Boldogkő vára, a tündérek lakheklye, ami a legszebb sziklára épített romantikus lovagvár, de itt van az Amadé vár-rom és Vizsoly, ami a Vizsolyi Biblia nemzeti örökségét, emlékét őrzi.  A környéken van az egyik legjobb vidéki magyar étterem is, az encsi Anyukám mondta, ami az elmúlt években – méltán tett szert országos hírnévre.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S