anyaság, továbbtanulás, egyetem, karrier
anyaság, továbbtanulás, egyetem, karrier

Továbbtanulás anyaként: Lehetséges?

blank
blank

H I R D E T É S

Anyaként egyetemre járni nem kis kihívás. Szerintünk öt tényező játszik kulcsszerepet abban, hogy eredményesen hangoljuk össze a szerepeket. 

Az anyaság és az egyetemi tanulmányok két olyan terület, amelyeket sok nő egyszerre szeretne megvalósítani az életében. Azonban az egyetemi tanulmányok és az anyaság egyaránt időigényes és fáradtságos feladatok, így összeegyeztetni őket komoly kihívásokat jelenthet. Összeszedtük, szerintünk mi az az az 5 fő szempont, melyeket figyelembe véve lehetséges az anyaság és az egyetemi tanulmányok összeegyeztetése.

Időmenedzsment

Az anyaság és az egyetemi tanulmányok összeegyeztetésének legfontosabb kulcsa a megfelelő időbeosztás. Az anyasággal járó kötelezettségek és a gyermeknevelés egy része azonban nehezen kalkulálható időben pontosan. Az egyetemi tanulmányokkal járó kötelezettségek, mint a kurzusok, az előadások, a dolgozatok és a vizsgák ugyanakkor előre tervezhetőek, így azokhoz igazíthatóak az anyai teendők. Pontosabban azokok egy része, hiszen vannak olyan feladatok, melyeket az egyetemi tanulmányokkal ellentétben nem lehet elhalasztani, vagy megismételni és elsőbbséget élveznek. Ez azt jelenti, hogy a napjainkat alaposan meg kell terveznünk annak érdekében, hogy ezt a két területet hatékonyan tudjuk menedzselni.

Támogató környezet 

Anyaként akkor tudunk hatékonyan működni, ha jól osztjuk be az időnket és észrevesszük, mikor és hol tudjuk megosztani a feladatokat. Mindezekhez pedig elengedhetetlen a jó szervezőkészség és a kiváló kommunikáció. Abban az esetben, ha tudatjuk az egyetemen az oktatókkal és a csoporttársakkal, hogy anyák vagyunk, könnyen kialakíthatunk egy támogató környezetet, ami segíthet megakadályozni, hogy összecsússzanak vagy feltornyosuljanak a feladatok. Még jobb, ha más anyákkal közösen alakítunk közösséget, ezzel segítve egymást a hatékonyabb működésben. Emellett a családtagokkal és barátokkal is szükség van egy hasonló védőhálóra, amely segít összehangolni a teendőket. 

Online tanulmányok

Az online tanulás lehetővé teszi az anyáknak, hogy otthonról végezzék tanulmányaikat, ami szabadabb időbeosztást eredményezhet. Az előnyök mellett azonban hátrányai is vannak mindennek. Az online tanulás mellett több idő juthat a családi teendők ellátására, de ennek a tanulási formának más aspektusai, mint a gyakorlati házi feladatok és a személyes interakció hiánya nehézségeket is okozhatnak. Ezeket a szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt döntünk a képzéssel kapcsolatban. 

Segítséget kérni nem gyengeség!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy anyaként nem az a feladatunk, hogy mindent egyedül tartsunk kézben. Mind a gyerekeknek, mind a partnereknek arra van szükségük, hogy a szerepük szerint működjenek a családban. Anyaként azonban nem csak a segítségre van szükségünk, hanem az önállóságra és az elkötelezettségre is. Tudnunk kell, hogy az anyaság és az egyetemi tanulmányok összeegyeztetése időigényes és néha fárasztó feladat, de az eredmények önmagukért beszélnek és megérik a küzdelmet.

Kitartás és türelem

A továbbtanulás miatti kihívással megküzdeni nem egyszerű feladat, de lehetséges. Az időbeosztás, az online tanulás, a kommunikáció és a támogató környezet mind segíthet a megoldásában. Azonban még így is lesznek nehézségek és olyan időszakok, amikor azt érezhetjük, nem bírjuk tovább. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt és amennyire a teendőink engedik, maradjunk rugalmassak. Igyekezzünk erőt meríteni az apróbb sikerekből, amik segíthetnek átlendíteni a holt pontokon. Kitartással és türelemmel el fogjuk érni a kívánt eredményt. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S