nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, 40 felett
nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, 40 felett

Új nyelv tanulása 40 felett? Igen!

blank
blank

H I R D E T É S

A negyedik X betöltése sokak számára nagy mérföldkő. Alkalom a számvetésre és arra, mi az, amit még el szeretnénk érni a jövőben. 

Az élethosszig tartó tanulásnak számos pozitív hozadéka van a mindennapjainkra, melyeket a munkánk során és a magánéletünk hétköznapi tevékenységeinél is kamatoztathatunk. Ha olyan helyen dolgozunk, ahol nincs szükség folyamatos új információk megszerzésére szakmai szempontból, de szeretnénk, hogy bővüljön a tudásunk, érdemes nyelveket tanulni. Ebben pedig a kor nem akadály, sőt 40 év felett több előnye is van mindennek. Mutatjuk!

Önbizalom

Könnyen érezhetjük a 40. születésnapunk után, hogy számunkra már nem fog sok meglepetést tartogatni az élet. Ez azonban egyáltalán nincs így, és erre épp azzal cáfolhatunk rá, ha új kihívásokat keresünk. A nyelvtanulás számos területen hathat ránk ösztönzőleg. Kizökkent a megszokott kerékvágásból, új színt visz az életünkbe. Ezt a lendületet pedig a munkánk során is kamatoztathatjuk. A lelkesedéssel és pozitív hozzáállással könnyebben sajátíthatunk el új tudást, a sikerélménynek köszönhetően pedig nőhet az önbizalmunk. 

Biológiai változások

Egy az agy szerkezetét vizsgáló kutatás arra az eredményre jutott, hogy az intenzív nyelvtanulás során megnövekszik az agy kéregvastagsága és a hippokampusz térfogata. Emellett az új tudás elsajátításához fokozott koncentrációra van szükség, bővül a szókincsünk, javul a kommunikációs készségünk és a memóriának is. 

Szociális élet fellendülése

Az új nyelv ismerete egyben egy új kultúrával való találkozást is jelent. Amennyiben nem egyedül állunk neki a nyelvtanulásnak, hanem csoportos órákra járunk, akkor új emberek megismerésére is lehetőségünk lesz. A színes szociális élet segíti a kiegyensúlyozottság megtalálását, ami jobb közérzetet jelent. Ezek a változások pozitívan hathatnak a munkavégzésünkre, ezt pedig minden bizonnyal a kollégáink és a feletteseink is örömmel tapasztalják majd meg. 

Bővülő lehetőségek a munkaerőpiacon

Annak ellenére, hogy a nyelvtanulással nem feltétlenül az új munkahely keresése a célunk, előnyös lehet számunkra egy aktív nyelvtudás. Bármilyen munkakörben is dolgozzunk, szinte biztos, hogy a szaktudásunkat egy erős nyelvtudással megtámogatva a jelenlegi idegennyelvi ismeretet nem igénylő munkahelyünknél előnyösebb pozícióban tudunk elhelyezkedni. A multinacionális cégek folyamatosan keresik a nyelvtudással rendelkező kollégákat, így akár a mostani munkakörünkben maradva, de magasabb bérezéssel folytathatjuk egy új helyen. Érdemes tehát nyitott szemmel járni. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S