újévi ételek, szerencsehozó ételek, újév, szerencsét
újévi ételek, szerencsehozó ételek, újév, szerencsét

Újévi szerencsehozó ételek a világ minden tájáról

blank
blank

H I R D E T É S

Míg nálunk malac, lencse és virsli kerül az asztalra szilveszterkor, addig a világ más pontjain karamellás rizstorta, dinnye, szőlőszemek, vagy éppen halból és moszatból készült leves nélkül elképzelhetetlen az újév. Ami azonban közös, hogy a legtöbb ember boldogságot, egészséget és gazdagságot remél, amikor leül az asztalhoz.

Olaszország

Hozzánk hasonlóan az olaszok is imádják ilyenkor szerencsét és jólétet hozó a lencsét, amit éjfél után szolgálnak fel. Ők azonban a lencsét gyakran tálalják cotechino (fűszeres sertéskolbász) és zampone (kolbászhússal töltött disznóláb) kíséretében. Főleg a déli, szegényebb régiókban hagyomány a legegyszerűbb összetevőkkel készült spagetti is: Puglia környékén mindössze kis fokhagymával és olívaolajjal eszik a tésztát újévkor.

Japán

Az év végén a japánok egy ozoni nevű levest főznek. Ezt bonitó halból és kombu nevű barna moszatból készült alaplé segítségével készítik, és sudachi-val (ez a japán lime) ízesítik. A leveshez omochi-t, párolt rizsgombócot fogyasztanak. A hajdinából készült soba tészta is megjelenik: hosszúságuk a hosszú élet reményét jelképezi.

Az osechi ryori, vagyis az újévi konyha olyan ételeket is tartalmaz, amelyek a jó termést, a jó egészséget, a boldogságot, a jólétet jelképezik. A szerencsét hozó színek, köztük a piros, a fehér és a sárga dominálnak az ételek színvilágában. Gyönyörű színvilágot alkot a rózsaszín garnélarák, az uborka, lazackaviár és a mandarin. Az ételt hagyományosan különleges, lakkozott dobozokba csomagolják, amelyeket a közelgő évszakra utaló jelzésekkel: fenyőtűvel, szilvavirággal, bambuszlevéllel díszítettek. Az ételek elrendezése a dobozokban meglehetősen időigényes, ezért sok háztartás az ételt boltból vagy étteremből rendeli. Egy doboz osechi akár 100 dollárba is kerülhet.

Fülöp-szigetek

A filippínó családok hagyományos vacsorapartit tartanak „Medianoche” néven. A parti résztvevői pöttyös ruhákban jelennek meg. A forma a jólétet jelképezi – gondoljunk csak az érmékre. A kör alakú ételek dominálnak az asztalon, és a szerencsét hozó gyümölcsök, például a szőlő, a narancs és a dinnye különösen fontosak. A filippínók 12 féle gyümölcsöt próbálnak választani az asztalra – az újév minden hónapjára egyet. További tipikus ételek közé tartozik a tészta, a sült malac és a karamellás rizstorta. 

Spanyolország

Sok spanyol az újév beköszöntekor 12 szem szőlőt dug a szájába, minden egyes szőlőszem szerencsét jelent a következő év minden hónapjára. A szokás Alicante-ból ered, a szőlősgazdáktól, akik jó termést reméltek ettől a következő évre. A hagyomány más latin kultúrákba is átterjedt, némi módosítással. Portugáliában 12 mazsolát esznek, Peruban pedig a biztonság kedvéért 13 szem szőlőt.

USA

Tipikus étel a “Hoppin’ Johnt”, ami fekete szemű borsóból, rizsből, sertéshúsból és egy maréknyi zöldségből és fűszerből álló ételt – főleg az USA déli részén szolgálják fel újév napján. A Hoppin’ John általában kukoricakenyérrel és valamilyen zöld körettel kerül az asztalra, ami lehet kelkáposzta,  fehérrépa, mángold, vagy káposzta. Az étel a karolinai rabszolgáktól származik, és úgy tartják, hogy jó szerencsét hoz az újévre. Néha az ételt pénzérmével együtt főzik és akinek a tányérjában ott az érme, az extra szerencsés lesz, már ha nem harap rá evés közben..

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S