Fáradt nő
Fiatal, fáradt nő egyedül alszik a buszon

Amikor az agyunk túlterhelődik…

blank
blank

H I R D E T É S

A több mint egy éve húzódó, végtelenített stressz mindenre nagy hatással van, így az emlékezetünkre is. Mentálisan is belefáradtunk a terhelésbe, ez pedig kihat az agy működésére is. Feledékenység, koncentrációs zavar, gyors kimerülés – mind a fokozott agyi terhelés eredménye.

Hosszan tartó, fokozott terhelés alatt természetes, hogy kimerül a szervezet. Az állandó pszichés nyomás alatt pedig nehezebb az élet legapróbb dolgait is megszervezni, nemcsak a munkára megfelelően koncentrálni. Az, ami normál körülmények között egyszerű kihívás, a nyomás időszakában sokszor teljesíthetetlen elvárásnak, küldetésnek tűnik – legyen szó bevásárlásról, egy program megszervezéséről, nem beszélve a tervezésről, döntéshozatalról.

A mentális erőforrások kimerülése dekoncentráltsághoz vezet, ami nehezíti az alkalmazkodást, a megfelelő figyelmet. A nagy stressz, amit az ismeretlen, állandóan változó és kiszámíthatatlan helyzet okoz, gátolja a normál folyamatainkat. A kimerültség és az állandósult bizonytalanság és folyamatos alkalmazkodás nehezített pálya az agynak.

Mindez oda vezethet, hogy nehezebbnek érezzük a gondolkodást, nem megy a döntéshozatal, bonyolultnak érezzük az információk rendszerezését.

Mostanában, főleg a távmunka kapcsán gyakran emlegetett multitasking – több feladat egyidejűleg történő végrehajtása -már önmagában is okozhatja azt, hogy úgy érezzük, képtelenek vagyunk gondolkodni.

A hosszan tartó stresszhelyzetek megnövelik szervezetünkben a stresszhormont, ez pedig ahhoz vezethet, hogy rosszabbul teljesítünk az olyan feladatokban, ahol gondolkodásra vagy jó memóriára van szükség. Pszichés oldalon ugyanez érzelmi kimerültséget, kiégést is okozhat.

Az állandó fáradtság érzés miatt nem kevesebb kapacitásunk marad mindenre, így nemcsak az természetes jelenség, hogy érzelmileg eltávolodunk a számunkra fontos dolgoktól, hanem az is, hogy romlik a teljesítményünk és a memóriánk.

Mit tehetünk magunkért? Hogyan tehermentesíthetjük magunkat?

1. Gondoskodjunk magunkról megfelelően! Törődjünk saját szükségleteinkkel és biztonságunkkal – testi és lelki értelemben is!

2. Igyekezzünk egyszerre egy dologra koncentrálni! Ez csökkenti az agy terhelését.

3. Töltsünk naponta minimum fél órát a szabadban!

Fotó: Envato

#stressz #fenntarthatojollet #kieges #multitasking #tavmunka #koronavirus

H I R D E T É S