Otthoni edzés
Forrás: Envato

Ezért fontos a mozgás, ha home officeból dolgozunk

blank
blank

H I R D E T É S

A home officeról már több ízben beszélgettünk, egyik legutóbbi írásunkban például azt taglaltuk, miként teheti tönkre a testünket az, ha tartósan otthonról dolgozunk. Mai írásunkban pedig a mozgás fontosságáról lesz szó. A mozgás maga mindig minden esetben kiemelt jelentőséggel bír, ám a tartós távmunka valóban alaposan kikezdheti a testet, a fizikai aktivitás csökkenésével az egészségünk is hamar megromolhat.

A home office ízére az elmúlt két évben mind a munkavállalók mind pedig a cégek rákaptak, de arról csak kevés szó esik, hogy otthon bizony hajlamosak lehetünk arra, hogy egész nap csak a gép előtt görnyedjünk, ezzel pedig még az a kevés fizikai aktivitás is megszűnik, ami korábban az életünk része volt, vagyis, hogy elmenjünk a munkahelyre és vissza. Mi lehet a megoldás? Hogyan hozhatjuk vissza a mozgást az életünkbe annak ellenére is, hogy otthonról dolgozunk? Máris mutatjuk!

Miért annyira fontos, hogy elkezdjünk mozogni?

Elsősorban azért, amit már fentebb is írtunk: a mozgásszegény életmód hamar egészségromláshoz vezethet. Elhízást, csontritkulást eredményezhet, de nem kizárt, hogy szív-és érrendszeri problémák alakulnak ki. Megemelkedhet a koleszterinszintünk, sőt akár szorongásos problémákat is okozhat, a mentális egészségünkre is rámehet, ha keveset vagy egyáltalán nem mozgunk.

Hogyan illeszük be a home officeba a mozgást?

Talán ez az egyik legnehezebb és legfontosabb kérdés, pedig valójában a dolog nagyon egyszerű. Pusztán döntés kérdése az egész. Eldöntjük, hogy mostantól szánunk rá időt, hogy munka közben is mozogjunk. Ne holnaptól, ne holnaputántól, mert a halogatás csak ront a helyzeten. Mostantól, akár ettől a pillanattól. Ha számítógépes munkát végzünk, akkor óránként jár is nekünk 10 perc szünet, akkor ezt a 10 percet miért ne tölthetnénk el hasznosan? Kezdetben az is tökéletes lehet, ha ezekben a 10 percekben felállunk az asztaltól, teszünk néhány kört a lakásban, átmozgatjuk a kezünket, lábunkat, végzünk néhány egyszerű, nem túl megterhelő gyakorlatot. Néhány karkörzés, lábemelés és máris egy kis fizikai aktivitást csempésztünk a távmunkával töltött mindennapokba.

Na jó, de hogyan tovább?

Ha nincs időnk edzőterembe járni, akkor remek alternatívákat találhatunk ki otthonra is.  Végezhetünk gyakorlatokat gumiszalagokkal, remek megoldás lehet egy hullahopp karika beszerzése is. Ez utóbbi ugyanis az egész testünket mozgásra “kényszeríti”. Miközben minden erőnkkel azon vagyunk, hogy fent tartsuk a karikát, mozog a felsőtestünk, erőt fejt ki a lábunk, a tartásunk pedig egyenes, eközben pedig a csípőnkről olvadnak le a centik. A hullahopp karikák piacán már hihetetlenül extra darabokkal is lehet találkozni, létezik olyan kivitel, amiben másfél kiló súlyt is elrejtettek. Ezzel igazán aktív edzéseket tolhatunk le akár a nappaliból.

Kézi súlyzók otthonra

Hasznos lehet, ha beszerzünk otthonra egy-egy kézisúlyzót is. Persze először kezdjük kicsiben, ne 10-15 kilóval akarjuk megváltani a világot. Ha először csak fél kilósat, maximum egy kilósat próbálunk ki, az is tökéletes, a lényeg, hogy a munka közti szüneteket hasznosan, mozgással töltsük el.

Jóga a nappaliból

Az otthoni mozgásformák jolly jokere talán a jóga, ugyanis rengeteg oktatóvideót találni hozzá a neten. A YouTube is számos gyakorlatsorral van tele, így csupán egy filléres jógamatracra lesz szükségünk. Az egyéni gyakorláson túl már online csoportokba is könnyedén becsatlakozhatunk: a pandémia kirobbanásakor ugyanis a jógaoktatók jelentős része az internetre költöztette stúdióját, hogy minimalizálják a veszteségeiket. Sokan azonban máig előszeretettel a virtuális térben fizetnek elő az órákra. Persze az otthoni jóga esetében körültekintőnek kell lennünk, hiszen nincs mellettünk oktató, aki figyelemmel kíséri a mozdulatainkat, így a sérülés veszélye is fokozódik. Kezdjük kicsiben, ne haladó jógával próbálkozzunk, maradjunk a kezdő szintén és fokozatosan haladjunk csak előre.

A lényeg

A lényeg tehát, hogy mozogjunk minél többet, hiszen a mozgás amellett, hogy oldja a szorongást, javítja a vérkeringést is. Jótékony hatással van az izomzatra, valamint az immunrendszer megfelelő működésére, továbbá segíthet elkerülni az elhízást, ami pedig talán a legjobb az egészben, hogy a mozgás hatására endorfin termelődik a testünkben, ami a jó kedvünkért felelős. A mozgás tehát az életünk szerves részeként számos pozitív változást hozhat, miért mondanánk le erről?

Forrás: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S