Céges ajándék
Középkorú férfi gondolkodva nézi az ajándékot az irodában

Szeptember? Mindjárt itt a karácsony!

blank
blank

H I R D E T É S

Persze sokan megmosolyogják ezt a felkiáltást, hiszen kint tombol a kánikula, még simán el lehet lenni egy szál ruhában és egy szandálban, ám a vállalati marketingesek, kommunikációsok, esetleg titkárnők, asszisztensek jól tudják, hogy miről is van szó. Mert igen, ahogy a naptár őszre (szeptemberre vált), rákanyarodunk az év végéhez vezető sztrádára, ami a vállalatoknál korántsem a december végét jelenti. Már ami a céges ajándékozást illeti. Ugyanis a partnerek felkeresése, az egész évi munkájuk, elköteleződésük, együttműködésük megköszönése már november második felében elkezdődik és eltart egészen december közepéig (de inkább 10-éig). Tehát 3-4 hét alatt lezajlik az „őrület”, ám ennek az a feltétele, hogy rendelkezésre álljon az átadható ajándék.

Ha elkezdünk visszaszámolni, mindjárt meglátjuk, hogy miért nincs korán a szeptemberi karácsonystart. Ahhoz, hogy november közepére rendelkezésre álljon a kész ajándék (netán egyéni csomagolóanyag, szalag, táska, csomagolópapír stb.), azt előtte le kell gyártatni, a cég logójával ellátni. Mindezt megelőzi a tervezés majd a kiválasztás. Sokszor napokig tart, mire a feladattal megbízott kollégák a rengeteg katalógus, webáruház átböngészése után megtalálják a cég profiljához leginkább illeszkedő tárgyat vagy szolgáltatást. Vagy ha nincs ilyen, akkor megterveztetik egy hozzáértő szakemberrel (akire előbb rá kell bukkanni, hiszen lehet, hogy csak egy-ketten foglalkoznak adott dologgal – mindez napokat, heteket is igénybe vehet).

Jön az egyeztetés a kereskedővel, szolgáltatóval, hogy rendelkezésre áll-e adott termék olyan színben és akkora darabszámban, amilyenre éppen szükségünk van. Ha nem, indul a következő keresési kör, már ha ragaszkodunk az adott ajándéktárgyhoz. Mindezt megelőzi a gondolkodás, a tájékozódás, az ötletelés időszaka, amikor akár a cégvezetőség is megfogalmazza az igényeit, a kérését, a tapasztalatait a korábbi ajándékokkal kapcsolatban, illetve meghatározza a büdzsét, hogy mennyiből kell gazdálkodni. De biztosan várnak ötleteket, javaslatokat, ezért már katalógussal, esetleg magával a tárggyal a kézben érdemes menni az egyeztetésre. Ha összeadjuk a projektre fordított időt, ugye, hogy nincs túl korán a szeptember? (És ebbe még nem is kalkuláltuk bele a Covid miatt kialakult áruhiányt.)

Bátran kijelenthető, hogy mindenkinek lapul a fiókjában olyan ajándéktárgy, amit egy ügyféltől, partnertől, cégtől kapott, amelyen szerepel az ajándékozó logója is, ám valamiért soha nem kerül használatba, mert nincs rá igény, nem praktikus, szép, de csak a port fogja, nem tetszik a színe, az anyaga, a formája stb. (pl. táskatartó csat, mobiltelefontartó, stresszlabda…) Egyszóval haszontalan. Pedig éppen az lenne a hivatása, hogy a megajándékozott használja, esetleg ezzel vigye el a cég hírnevét, okozzon örömöt stb. Éppen ezért az ajándékozónak érdemes átülnie az ajándékozott székébe, azaz az ő fejével gondolkodnia, esetleg valamennyire megismerni őt, hogy tényleg hasznára lesz-e az adott tárgy. És már itt fontos lenne szem előtt tartani, hogy nő vagy férfi kapja-e a meglepetést, mert valószínűleg a napi szokások, az ízlés, a szükségletek sok különbségre adnak okot. (Persze, egy hölgy is el tudja ajándékozni a neki szánt pálinkát vagy az acél laposüveget, na, de mennyivel elegánsabb, ha egy kézzel készült csokoládét vagy egy selyemkendőt kap!)

Tehát milyen szempontokat tartsunk szem előtt a céges ajándékok kiválasztásánál? Először is illeszkedjen a cég profiljához: legyen benne valamilyen a cég tevékenységére, anyaghasználatára, filozófiájára utaló aspektus. Emellett jó, ha a hasznosság elvét is megfontoljuk, hiszen az az ajándékozottnak és az ajándékozónak is előnyös. Az utóbbi években egyre többen fordulnak a kézzel készült helyi termékek felé, mert szinte mindenki szívesen fogad egy kézműves csokoládét, szőlőmagolajat, különleges lekvárt, vagy egy szépen megmunkált fatálat, egy helyi alkotó festményét, ékszerét, kézzel kötött jegyzetfüzetét stb. (És nem utolsósorban a helyi gazdaságot támogatjuk vele, ami közvetetten nekünk is jó.) Persze az anyagi forrás gátat szab az elképzeléseknek, de már nem mindenhol adják ki az ukázt: minél olcsóbbat!, mert a silány, rosszul elkészített ajándék a „le akarom tudni” és a „nem vagy elég fontos számomra” üzenetet közvetíti. Azt meg egy vállalkozás sem szeretné, ha a partnerében ez az érzés alakulna ki, mert ez hosszú távra is meghatározhatja az együttműködés minőségét. Tehát érdeklődjünk, nézzünk szét helyben, mert mindjárt itt a karácsony!

Fotó: Envato

Szerző: K.T.

#hr szervezetikultura #marketing #vallalkozas

H I R D E T É S