Kényes kérdések az interjún
Forrás: Envato

Ezek az állásinterjú legkellemetlenebb kérdései

blank
blank

H I R D E T É S

Bizonyos kérdések hallatán előfordul, hogy egy egyébként kellemes hangulatú állásinterjú is rémálommá változhat egy átlagos jelentkező számára.

Az állásinterjún legtöbb esetben felmerülhet a bérigény, a munkaváltás oka, saját magunk által megfogalmazott gyengeségeink, hogy csak néhány példát említsünk. De hogy is kerülhetjük el a rossz élményt? Lássunk néhány hasznos tippet! 

Visszatérő klasszikusok az interjú során: bérigény és társai…

Mit mondhatunk, ha azt kérdezik, miért is jelentkeztünk az adott állásra? Nos, jó esetben őszintén azt válaszolhatjuk, hogy érdekes számunkra a cég tevékenysége, valami újat szeretnénk tanulni, esetleg jókat hallottunk a munkahelyről. A fontos itt csak az, hogy néhány konkrétumot fel tudjunk sorolni, nehogy kukán üljünk az asztal túlvégén.

Megfogalmazni saját erősségeinket és gyengeségeinket nem mindig könnyű, hát még izgalmi állapotban. Az állásinterjú előtt azonban simán fel lehet készülni erre a nagyon sűrűn előkerülő kérdésre. Előnyeink és hátrányaink felsorolásánál is jól jön, ha konkrét munkahelyi példákkal tudunk szolgálni. Ha pedig ügyesek vagyunk, a negatívumokat akár pozitívumokká is át tudjuk alakítani: példának okáért a türelmetlenségünk vezethet ahhoz, hogy egy-egy munkát határidő előtt elvégzünk.

Mivel mindannyian pénzből élünk, természetes, ha a lehetséges új munkaadónktól a lehető legjobb bért szeretnénk kialkudni, ezzel nyilván az interjúztató is tisztában van. Mindazonáltal rosszul jöhet ki, ha többet kérünk az ajánlott összegnél. Ha azonban észérvekkel alátámasztjuk a dolgot, baj nem lehet: hivatkozzunk például addig megszerzett szakmai tapasztalatunkra!

Kényes kérdések az állásinterjún
Forrás: Envato

Mit mondhatunk, és mit hanyagoljunk a korábbi munkánkkal kapcsolatban?

Mondjuk el például egy interjú során, ha az előző állásunkból elbocsátottak? Érthető, hogy egy toborzó vagy munkáltató szeretné tudni, miért szűnt meg az utolsó munkaviszonyunk, azonban nem vagyunk kötelesek beszámolni annak mikéntjéről, hiszen ez bizalmas információ. A lehető legjobb válasz, ha egyszerűen úgy fogalmazunk: már nem működött a dolog.

A koronavírus-válság jelenleg sok alkalmazottat érint, és a toborzók ismerik a körülményeket. Ha a járvány miatt vesztettük el állásunkat, azt nyugodtan bevallhatjuk a kérdezőnek.

Kényelmetlen csend állt be, esetleg nem tudunk válaszolni? Semmi baj.

Ha hirtelen a légy zümmögését is meg lehet hallani két kérdés között az interjú alatt, az nem feltétlenül rossz. A csend lehet csak a gondolkodás jele, mindkét fél részéről. Használjuk erre a beszélgetésben beállít szünetet, jól – de azért ne túl hosszan – gondoljuk át válaszainkat!  Ha már kezd kényelmetlenné válni a szituáció, udvariasan megkérdezhetjük, hogy a toborzó szeretne-e többet tudni az előző kérdésről, vagy van-e további kérdése.

Na és mi a teendő, ha nincsen válaszunk egy kérdésre? Maradjunk nyugodtak, vegyünk mély lélegzetet és gondolkodjunk. Ha ezután sem jut eszünkbe megfelelő válasz, akkor nyugodtan kérdezzünk vissza a részletekre. Ha viszont trükkös kérdésről van szó, amelyre egyszerűen nem tudunk válaszolni, akkor nyugodtan mondjuk ki: „Sajnálom, erre nem akarok/nem tudok válaszolni.”

Forrás: karriere.at

Szerző: T.M.

#allasinterju #HR #kivalasztas #munkavallalo #berigeny #valsag

H I R D E T É S