szabadúszó, tippek, életmód, stresszkezelés, időmenedzsment
szabadúszó, tippek, életmód, stresszkezelés, időmenedzsment

6 elengedhetetlen szokás az egészséges életmód kialakításához szabadúszóként

blank
blank

H I R D E T É S

Az egészséges életmód és a szabadúszó munka összeegyeztetése nem minden esetben egyszerű, olykor tudatos erőfeszítést igényel. Ennek a 6 szokásnak a bevezetésével a mindennapokba, a stresszes projektek alatt is könnyedén meg tudjuk őrizni az egészségünket. 

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Stresszkezelő technikák

A szabadúszó munka gyakran magában hordozza a stresszt, ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő stresszkezelési technikákat. Személyiségünkhöz igazítva kipróbálhatjuk a meditációt, légzőgyakorlatokat, jógát, de létezik számos más relaxációs technika. A legfontosabb, hogy próbáljuk beépíteni a mindennapokba a rendszeres időt a stresszkezelő tevékenységekre, hogy meg tudjuk őrizni az energiát és az egészséget a kimerítőbb projektek alatt is.

Időmenedzsment

Az idő hatékony kezelése létfontosságú a szabadúszó munka során. A túlzott leterheltség és stressz a projektek alakulása miatt könnyen egészségromláshoz vezethet. Az időrabló tevékenységek minimalizálása szintén a hatékony időmenedzsment elengedhetetlen eleme. Ha szükséges, kérjünk időszakosan segítséget egy-egy komoly projekt elvégzéséhez, ezzel könnyítve a terhünket. Emellett mindig érdemes nagy figyelmet fordítani arra, hogy a projektek ne emésszék fel az egész napunkat. Törekednünk kell az egyensúly fenntartására a munka és más fontos tevékenységek között, például pihenés, szabadidő és társas kapcsolatok.

Határok felállítása

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód kialakításához mennyire fontos a hatékony kommunikáció és a határok meghatározása az ügyfelekkel és partnereinkkel. Mindig legyenek világosak az elvárásaink, tartsuk magunkat a határidőkhöz, és ne féljünk nemet mondani a meghatározott határainkon túlmutató tevékenységek esetében. Ha elsődlegessé válik számunkra az egészség és az energia fenntartása, elkerülhető lesz, hogy a projektek károsan befolyásolják az egészségünket.

Rendszeres testmozgás

A testmozgás kulcsfontosságú az egészség és az energia fenntartásához. Akár egy rövid séta, akár egy intenzív edzés, de a rendszeresen mozogást a napunk részévé kell tennünk. Még könnyebben megy mindez, ha olyan mozgásformákat találunk, amiket nagy élvezettel tudunk végezni. 

Egészséges étkezés

Az egészséges étrend kialakítása az energiaszintünkre is hatással lesz. A változatos és kiegyensúlyozott étkezés, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák és magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása a közérzetünket pozitívan tudja befolyásolni, ezzel elősegítve többek között az egészségünk megőrzését, vagy a stresszes helyzetek kezelését. 

Alvás fontossága

Túlterhelt időszakban gyakran az alvás mennyiségét igyekszünk csökkenteni, hogy utol tudjuk érni magunkat. A probléma ott kezdődik, ha a rendszertelen, vagy nem elég mennyiségű alvás válik megszokottá. Az éjszakai pihenésnek számos egészségügyi hatása van, ezért elengedhetetlen, hogy komoly figyelmet fordítsunk erre is. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S