Bók

A bóknak varázsereje van – kár, hogy nem élünk vele eleget!

blank
blank

H I R D E T É S

Kapunk-e és adunk-e elég bókot? Legújabb kutatások szerint a dicséret jót tesz annak is, aki adja, és annak is, aki kapja. Viszont ritkán élünk vele, mert sokat aggódunk mások reakciója miatt. Pedig a félelmek gyakran alaptalanok.

A pszichológusok az utóbbi időben kezdtek nagyobb figyelmet fordítani a bókra, a korai kutatások többsége a pozitív visszajelzés meggyőző képességét vizsgálta.

Több új eredmény azt mutatja, hogy a bók és az együttműködés összefüggenek egymással. A hízelgés segítőkészséget vált ki a másikból a kölcsönösség érzése miatt.

A pozitív visszajelzés hatásosságát felismerte az Intel technológiai vállalat és az amerikai Duke Egyetem is. Közös kutatásukból kiderült, hogy a szóbeli dicséret hatékonyabban növeli a termelékenységet, mint a pénzbeli bónuszok. „Az emberek általában nem veszik észre, hogy egy ilyen apró dolognak ilyen nagy hatása lehet” – magyarázza Vanessa Bohns, az amerikai Cornell Egyetem szociálpszichológiai professzora a BBC-nek.

Mindezek tudatában is ritkán értékeljük szavaink erejét.

Olyan kísérletekben, ahol a résztvevőket arra kérték, hogy számukra ismeretlen, azonos nemű embernek adjanak pozitív visszajelzést, jellemzően nagyon alulértékelték azt, hogy a másik ember mennyire örülne a dicséretnek, ugyanakkor jelentősen túlbecsülték azt, hogy mennyire találták nehéznek a találkozást. Hasonlóan pesszimista előrejelzést adtak a résztvevők azokban a vizsgálatokban is, ahol ismerős embernek kellett bókot adni.

Pszichológus szakértők szerint ezek a félelmek a résztvevők saját társadalmi „kompetenciájának” megéléséből fakadnak; amiatt aggódtak, hogy nem tudják helyesen megfogalmazni a bókot”. “Kiderült, hogy a címzettnek viszont egyáltalán nem fontos ez az aspektus” – mondja Epley. – „Csak a kedves gesztus fontos számukra.”

Természetesen a bókot túlzásba is lehet vinni. Ha túlságosan sokat hízeleg egy barátjának, a társának vagy egy kollégájának, az bizony lehet, hogy unni fogja, vagy netán visszataszítónak is érezheti.

Az etikett szerint olyan bókot szabad adni, ami reálisan fejezi ki az illető társadalmi értékét” mondja Vanessa Bohns.

Epley és Zhao más munkái ugyanakkor azt sugallják, hogy a bókok címzettjei számára örömet okoz a figyelmesség, hatása kitart akár egy héten keresztül is.

A kontextust azonban fontos mindig figyelembe venni – figyelmeztetnek a kutatók. Egy jól sikerült előadás vagy egy eredményes szerződés kiváló alkalom lehet a munkahelyen a pozitív visszajelzésre, és az biztosan nem ad okot félreértésre, sokkal inkább a tisztelet kifejezését szolgálja. „A kedvesség nem kerül semmibe, és egy igazán hatékony módszer arra, hogy másokat boldoggá tegyen.” – mondta Zhao.

Fotó: Envato

#kommunikacio #szervezetikultura #hr #etikett #kutatas #pszichologia

H I R D E T É S