allas, allaskereses, kozossegi media, karrier
Fotó: Envato

Így keressünk állást a közösségi médián túl

blank
blank

H I R D E T É S

Mert a közösségi média nem minden, ha az álláskeresésről van szó. Gondoltál már például a kapcsolati hálódra? 

A kapcsolatrendszer adta előnyök

Mielőtt a közösségi média a mindennapjaink részévé vált, gyakorlatilag a kapcsolati tőkénket felhasználva tudtunk új és újabb lehetőségek után kutatni. Ez most is adott, de nyilván egyszerűbb végig görgetni az Instát vagy a Facebookot, mint felhívni egy rég nem látott ismerőst, hogy tud-e valami szuper lehetőségről. Pedig ez egy rendkívüli jó és szerencsés ötlet, hiszen sosem lehet tudni, lehet, hogy éppen az ő segítségével találjuk meg álmaink állását. Egyáltalán nem ciki körbe kérdezősködni, pláne akkor, ha mondjuk az egyik ismerősünk annál a cégnél dolgozik, ahova már régóta szeretnénk bekerülni.

Hasznos lehet ezek mellett akár a szüleink, rokonságunk kapcsolatait felkutatni. Egy-egy családi rendezvényen akár 2-3 ajánlást is „bezsebelhetünk”, ráadásul már tapasztalt, idősebb támogatókra hivatkozhatunk.

Karrierrendezvények

Bár a covid időszak alatt ezek az események sorra elmaradtak, de amióta csitult a járványhelyzet, azóta sokkal szabadabb a mozgástér, így egész biztos, hogy a szokásos éves karrierrendezvények is megrendezik majd. Az egyik legismertebb a HVG Állásbörze, ahol a szervezők segítségével találhatnak egymásra az álláskeresők és a munkaadók. Az idei eseményre 2022 októberében kerül majd sor, rendhagyó módon hibrid rendezvénnyel készülnek, ami azt jelenti, hogy online, valamint személyes formában is lehetőség lesz a kínálatot szemlézni. 

Nézzük meg a cégek karrieroldalait!

Bár nem minden vállalat rendelkezik saját karrieroldallal, a nagyobb cégek weboldalán azért ez rendre megtalálható. A cégek jellemzően itt hirdetik meg először a nyitott pozícióikat és csak ezt követően teszik fel valamilyen külső álláskereső portálra, ám ha szemfülesek vagyunk, akkor jóval előbb ráakadhatunk a lehetőségre, mint ahogyan az széles körben, a nyilvánosság előtt is elérhető lenne.

Spontán megkeresés

Amennyiben hajlandóak vagyunk energiát fektetni saját karrierünk érdekében, érdemes akár spontán is megkeresni azokat a cégeket, amelyek iskoláink, képzettségeinknek a leginkább megfelelők. A mai világban teljes normális már, hogy egy önéletrajzot megküldjünk egy-egy cégnek, álláskeresés céljból.

És ha nem írnak vissza? Nem baj, engedd el! Sose lehet tudni, mikor kerül elő az önéletrajzod adott cégnél.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S