állásinterjú, interjúztató, munka, karrier
állásinterjú, interjúztató, munka, karrier

10 jel ami arra utal, hogy megkapod az állást

blank
blank

H I R D E T É S

Sokunk számára lehet ismerős a helyzet, hogy egy-egy állas interjú után elkezdünk találgatni, hogy biztosan jól sikerült-e minden és hogy számíthatunk-e ajánlatra a cégtől? Ha biztos akarsz lenni a válaszban, akkor ne stresszelj, hanem a következő jelekre figyelj!

Miközben várakozol a válaszra, gondold át újra az interjún történteket. Íme a jelek, amelyek arra utalnak, hogy ajánlat érkezik a cégtől:

1. Ha már felkértek egy második körös interjúra, az biztató jel. Ilyenkor a végső döntést a vezetők közötti konszenzus kialakításával akarják megalapozni.

2. Az állásinterjún egyszer csak azt veszed észre, hogy aki beszélget veled, megpróbálja “eladni” neked a céget. Ha a kérdések sorozata átvált a „marketing üzemmódra”, az arra utal, hogy fel akarnak venni téged.

3. Sok személyes kérdést tesznek fel a családról, személyes céljaidról és hobbijaidról. Ha érdeklődést mutatnak a magánéleted iránt, az azt jelenti, hogy komolyan fontolóra veszik, hogy felvesznek, mivel ez a szakmai önéletrajzon túlmutató érdeklődésre utal. De ne feledd, hogy nem kell minden személyes kérdésekre válaszolnod..

4. Az interjúztató sokat bólogat és mosolyog az interjú során. Lehet, hogy csak barátságos, de minden esetre az ilyen magatartás jó jel lehet, mert azt jelentheti, hogy jól érzik magukat veled és élvezik a veled töltött időt. A bólogatás is azt sugallhatja, hogy valóban érdekli az interjúztatót, amit mondasz.

5. Ha hosszúra nyúlik a beszélgetés. Az interjúztató meghív, hogy folytassátok a beszélgetést ebéd vagy kávé mellett? Ha igen, akkor lehet, hogy már meg is van az állás. A legtöbb interjúztató – akár bevallja, akár nem – az első néhány percben döntést hoz arról, hogy szimpatikus vagy neki, vagy sem, így azoktól a jelölteketől, akik nem ugorják meg a szintet, gyorsabban búcsút vesznek.

6. Ha szóba kerül a fizetés és a juttatások. Ez nagyszerű jel arra vonatkozóan, hogy ajánlatot fogsz kapni, hiszen ezekről általában csak a komoly pályázókkal beszélnek. 

7. A jövőbeli munkáltatód referenciákat kér, vagy közlik veled, hogy háttérellenőrzést fognak végezni. Ez nyilvánvaló jele annak, hogy legalábbis versenyben vagy, mivel az interjúztatók csak a komolyan vehető, versenyben lévő jelöltek referenciáit fogja ellenőrizni.

8. Megkérdezik, hogy ha felvennének, mikor tudnál kezdeni? Ez valójában inkább csak formalitás, de jó előjel a cégnél való jövőbeni elhelyezkedésed szempontjából. Ebbe a kategóriába tartozik és szintén jó hír, hogy ha azt mondják, hogy X dátumig szeretnénk betölteni az állást. 

9. Bemutatnak más vezetőknek és kollégáknak. Ezt az „udvariasságot” nem nyújtják oda mindenkinek.. Valószínűleg nem mutatnának be másoknak, ha nem gondolnák, hogy megfelelsz a célnak. Valószínűleg olyan „beavatottakkal” beszélsz, akiket felkészítettek arra, hogy megosszák veled a pozitív tapasztalataikat a cégről.

10. Az interjúztató megkérdezi, hogyan érhet el téged a legkönnyebben. Ha a felvételiztető ezt kérdezi tőled, az az esetek többségében azt jelentheti, hogy fel is fognak hívni.

Fotó: Envato

H I R D E T É S