allasinterju, karrier, munkaltato, protokoll
Fotó: Freepik

Fontos tudnivalók, ha állásinterjúra megyünk 

blank
blank

H I R D E T É S

Az állásinterjú mindig egy kicsit stresszes dolog, normális, ha idegesek vagyunk, de az is fontos, hogy bizonyos dolgokat észben tartsunk. 

Amikor állásinterjúra megyünk törvényszerű, hogy izgulunk. Igazából az lenne a fura, ha semmiféle izgalom nem lenne bennünk. Ha az adott állást nagyon szeretnénk megkapni, akkor pedig gyakorlatilag normális, hogy némi stresszel indulunk neki a megmérettetésnek.

Az állásinterjú kapcsán persze számos kérdés és tudnivaló felmerül, szuper tippeket tele van a padlás, de mi most hoztunk néhány fontos tudnivalót, ami bár triviálisnak tűnhet, sokak számára mégsem egészen egyértelmű. Mutatjuk! 

Igenis számít az idő 

Borzasztó kellemetlen szituációt eredményezhet, ha késve érkezünk a megbeszélt időpontra. A késés már alapból is elég ciki, pláne, ha nem jelezzük, hogy bizonyos okoknál fogva nem fogunk odaérni, de egy állásinterjún ez egyenesen öngyilkos dolog. Azt mutathatja, hogy minket ez az egész egyáltalán nem érdekel. Megbízhatatlan, nemtörődömnek tűnhetünk, ezzel a húzással pedig nagy eséllyel el is vágjuk magunkat a leendő munkáltatónál. 

Fordítva is igaz 

Viszont azt is fontos tudni, hogy mindez fordítva is igaz. Ha 9 órát beszéltünk meg, akkor maximum öt perccel előbb érkezzünk meg, ugyanis a munkáltatók azt sem igazán kedvelik, ha már fél órával a lebeszélt időpont előtt az iroda előtt ücsörög a jelölt, főleg, ha netán ő még egy másik jelentkezővel beszél. 

Mobil kikapcs 

Ez aztán tényleg iszonyú triviálisnak tűnhet, de sokan mégis megfeledkeznek róla. Annál kellemetlenebb pedig nincs is, amikor éppen az állásinterjú kellős közepén megszólal a telefonunk. Ha jegyzetelni szeretnénk, akkor az interjún érdemes a klasszikus papír-toll megoldásnál maradni, ez sokkal szimpatikusabb képet fest rólunk, mintha a telefonunkba pötyögünk. Ha netán mégis megcsörrenne az a fránya mobil, akkor nyomjuk ki és illedelmesen kérjünk elnézést, hiszen hibázni emberi dolog. 

Készüljünk fel! 

Ha állásinterjúra megyünk fontos, hogy felkészüljünk az adott cégből. Az interjú előtt nézzünk utána a cég profiljának, hiszen elképzelhető, hogy erre irányuló kérdések is elhangzanak majd. Ha az interjúztató azt látja, hogy képben vagyunk a cég dolgait illetően, akkor kapásból megnövekednek az esélyeink, s nagyobb lesz rá a sansz, hogy a mienk lesz a hőn áhított pozíció. 

Szerző: G.P.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S