allasinterju, videos allasinterju, online interju, karrier
Fotó: Envato

Így készüljünk a videós állásinterjúra

blank
blank

H I R D E T É S

Az utóbbi időben egyre több alkalommal zajlik a teljes állásinterjú online, videós formában, azonban kérdés: miként tudunk felkészülni rá? 

A koronavírus kirobbanása után, amikor a home office gyakorlatilag széles körben, országos, valamint világszinten is elterjedt egyre gyakoribbá váltak a videós állásinterjúk. A járvány kezdetekor ez evidens is volt, hiszen a személyes találkozásokat minimalizálni kellett, azonban a covid elvonulását követően is számos cégnél maradt jelen ez a megoldás. A 21. században persze ezen már egyáltalán nem kellene meglepődni, hiszen a digitalizáció velejárója, hogy az életünk jelentős részét az online térben éljük. Persze jogosan merül fel a kérdés: egy videós interjúra hogyan lehet felkészülni? Egyáltalán van-e különbség a személyes találkozókhoz képest, és ha igen, akkor mi? 

Interjú a nappali kényelméből 

Néhány évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna, mára azonban már-már természetes, hogy az állásinterjúk is online keretek között zajlanak. Ez egyfelől nagyban megkönnyíti a munkavállalók dolgát, hiszen az interjú során a jól megszokott, otthonos környezetünkben tartózkodunk, arról pedig nem is beszélve, hogy az oda és a visszautat is megspóroljuk ennek köszönhetően. A videós interjú azonban ugyanúgy felkészülést igényel, sőt, vannak dolgok, amikre talán még jobban kell ügyelnünk.

A technikai háttér 

Ahhoz, hogy egy videós állásinterjú megfelelően és gördülékeny módon tudjon lezajlani elsősorban nagyon fontos, hogy megbízható internetkapcsolattal rendelkezzünk. Nincs is annál kellemetlenebb, amikor a beszélgetés közben szakadozni kezd a kép vagy elmegy a hang. Emellett lényeges, hogy legyen egy jó webkameránk is, szerencsére az újabb laptopok és asztali gépek már rendelkeznek beépített kamerával, ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. 

Zárjunk ki minden zavaró tényezőt!

Az interjút mindenképpen olyan helyszínen bonyolítsuk le, ahol semmi és senki nem zavarhat meg bennünket. Érdemes lehet egy semleges háttér előtt ülni, a beszélgetés közben pedig ne legyenek háttérzajok. A tv-t és a zenét kapcsoljuk ki, ha többen élünk egy háztartásban, akkor pedig vonuljunk el egy csendes helyre, ahol nem zavarhatnak meg bennünket, ahol magunkra tudjuk zárni az ajtót, hogy nyugodt körülmények között vehessünk részt az első megmérettetésen. 

Az öltözékünk 

Ha videós interjúra készülünk az öltözék ugyanúgy fontos, mintha csak személyesen találkoznánk a leendő főnökeinkkel. Éppen ezért semmiképpen se pizsamában csekkoljunk be a beszélgetésre. A megfelelő dress kiválasztása kapcsán már itt a Karrier Trend oldalán is írtunk, legutóbb a színeket vettük górcső alá, ebben a cikkünkben írtunk róla részletesebben. 

Gyakorolhatjuk 

Összevetve tehát a videós állásinterjúra való felkészülés nem sokban tér el a személyes találkozóktól, leszámítva a megfelelő technikai háttér biztosítását. Fontos, hogy ne aggódjuk túl a kérdést, ha mégis valamilyen malőrbe ütköznénk, nem működne a kamera, nem hallanánk a másik felet, akkor kedvesen, akár chaten, – Zoomon példának okán erre van lehetőség – vagy telefonon keresztül jelezzük, hogy technikai zűrzavarba kerültünk és egy újraindítást követően visszahívjuk a másik felet. A videós interjúra egyébként akár egy barát segítségével is készülhetünk, elpróbálhatjuk vele a szituációt, ami vár ránk, ráadásul így tesztelni tudjuk a képminőséget és a hangot is, élesben pedig már nem ér majd minket meglepetés.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S