ego, főnök, vezető, pszichológia, siker
ego, főnök, vezető, pszichológia, siker

Az ego a jó vezető ellensége

blank
blank

H I R D E T É S

Cees ‘t Hart, a Carlsberg Csoport új vezérigazgatója, a Harvard Business Review-val osztotta meg vezetői tapasztalatait. Cees az első napján egy speciális kártyát kapott, ami közvetlenül a 20. emeleti sarokirodájába vitte. Ez a pozíciójával járó kiváltságok egyike volt, de gyorsan rájött, hogy ezzel elzárja magát a többi munkatárstól...

Új irodai elhelyezkedés és annak jelentősége

Cees két hónapig szokta meg új felelősségeit, de rájött, hogy a 20. emeleti elszigeteltség miatt ritkán találkozik más alkalmazottakkal. Úgy döntött, hogy átköltözik egy alacsonyabb szinten lévő nyitott térbe. Elmagyarázta, hogy ha nem találkozik az emberekkel, nem tudja meg, mit gondolnak, és nem tud hatékonyan vezetni.

A felsővezetők elszigetelődésének kockázatai

Ez a történet jól példázza, hogyan kerülte el egy vezető az elszigetelődés kockázatát. Ahogy a vezetők egyre magasabbra emelkednek, egyre nagyobb az esélyük, hogy elszakadnak a kollégáktól, a kultúrától és az ügyfelektől. Ahogy egyre több hatalomra teszünk szert, nő az esélye, hogy a körülöttük lévők inkább hízelegnek, ami pedig az egójukat növeli.

Az ego és a vezetői viselkedés torzulása

Az ellenőrizetlen ego eltorzíthatja a perspektívánkat és az értékrendünket. Jennifer Woo, az ázsiai legnagyobb luxuskereskedelmi csoport vezérigazgatója szerint az ego vágyainak kezelése a vezetők fő felelőssége. Az ego miatt manipulálhatóvá válunk, beszűkül a látókörünk és viselkedésünk is megváltozik.

Az ego és a manipuláció veszélyei

Az ego mint célpont, amelyet könnyű eltalálni, manipulálhatóvá tesz bennünket. Az ego pozitív figyelemre vágyik, ami kiszámíthatóvá tesz minket, és könnyű prédává válunk azok számára, akik tudják ezt kihasználni.

Az ego és a viselkedés korruptálódása

Ha úgy gondoljuk, hogy csak mi vagyunk a sikerünk forrásai, akkor gorombábbá, önzőbbé és kevésbé fogékonyakká válunk mások iránt. Az ego megakadályozza, hogy tanuljunk a hibáinkból, és egy védelmi falat emel, ami megnehezíti, hogy a kudarcokból tanuljunk.

Az ego és a látókör beszűkülése

Az ego hajlamos csak azokat az információkat észrevenni, amelyek megerősítik a saját hiedelmeit. Ez a vezetői buborékhoz vezet, ahol csak azt látjuk és halljuk, amit akarunk, így elszakadunk az embereinktől, a kultúránktól és az ügyfeleinktől.

Az ego leküzdése: Tippek és tanácsok

  • Mérlegeljük, mely kiváltságokat engedhetjük el, amelyek csak az ego növelésére szolgálnak.
  • Támogassuk és dolgozzunk együtt olyan emberekkel, akik nem hízelegnek nekünk.
  • Gyakoroljuk a szerénységet és a hála kifejezését. Gondoljunk nap végén azokra, akik hozzájárultak a sikerünkhöz, és fejezzük ki nekik hálánkat.

Az ego, amely a sikerrel jár, hajlamos arra, hogy eltorzítsa a vezetői képességeinket. Az igazi vezetés az emberekről szól, és az emberek változnak. Ha az ego irányítja, mit látunk, hallunk és hiszünk, a múltbeli sikerünk kárt tehet a jövőbeni sikerünkben.

H I R D E T É S