ber, alacsony fizetes, bertargyalas, karriervaltas
Fotó: Envato

Gyalázatosan alacsony fizetések: ez is lehet az oka

blank
blank

H I R D E T É S

Az emberek jelentősen alábecsülik, hogy más cégnél hasonló munkakörben mennyit keresnek és ez tartja őket a rosszul fizető munkahelyeken.

Sokak számára a nagyobb fizetés a legfőbb motiváció az új munkahely keresése során. Bár nem ez az egyetlen szempont, de ha máshol ugyanazzal a munkával több pénzt kereshetünk, akkor érdemes legalább a lehetőségeket megvizsgálni. Ehhez azonban először is hinnünk kell abban, hogy ugyanazért a munkáért többet is kaphatunk.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a legtöbb ember jelentősen alábecsüli, hogy máshol hasonló munkakörben mennyit keresnek az emberek. 
A kutatók szerint ez tart vissza sokakat attól, hogy jobban fizető állást keressenek és ez a magatartás különösen a legalacsonyabb keresetűeket hozza hátrányos helyzetbe.

Pontosan mi akadályoz meg minket abban, hogy elhiggyük, többet is kaphatunk?

Bár az emberek egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy milyen előnyökkel jár az, ha átláthatóak a bérek, továbbra is vonakodunk nyíltan beszélni a fizetésekről. Az emberek nem keresik a fizetéssel kapcsolatos információkat, aminek néha azért nyomós okai is vannak. Pedig egyértelmű, hogy sok esetben előnyünkre válna, ha jobban tájékozódnánk.

Pesszimista meggyőződések

Egy 2019-ben és 2020-ban Németországban végzett tanulmányban 516 munkavállalót kérdeztek meg annak érdekében, hogy felmérjék a hiedelmeiket arról, hogy mennyit kereshetnének máshol, majd megnézték hogyan viszonyul ez ahhoz, amit ténylegesen meg tudnának keresni.

A résztvevőket arról kérdezték, hogy ha a következő három hónapban egy másik vállalatnál egy hasonló munkakörbe kellene átmenniük, akkor többet, kevesebbet vagy körülbelül ugyanannyit keresnének-e?

Körülbelül a felük azt mondta, hogy úgy gondolja, nagyjából ugyanannyit keresne. Amikor azonban ezeket a vélekedéseket összehasonlították a korábbi, munkahelyet váltó kollégáik jelenlegi fizetésével, világossá vált, hogy ezek a vélekedések kifejezetten pesszimisták, mert aki munkahelyet váltott, jelentős béremelést tapasztalt.

Emellett a megkérdezettek mintegy fele úgy vélte, hogy nagyjából a szakmájára jellemző mediánbért keresi, de a valóságban csak 20 százalékuk kereste meg a mediánbért.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S