díjszabás. szabadúszóként, árazás, tippek
díjszabás. szabadúszóként, árazás, tippek

A díjszabás művészete – így szabd meg az áraidat szabadúszóként

blank
blank

H I R D E T É S

Szabadúszóként a szolgáltatásaid árainak rendszeres felülvizsgálata segít abban, hogy lépést tarts a piaci változásokkal. Ami egy évvel ezelőtt még méltányos ár volt, ma már nem biztos, hogy az, különösen a folyamatosan rekordokat döntögető magyar infláció tükrében..

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ahogy szabadúszóként egyre több tapasztalatot szerzel a saját területeden ezzel párhuzamosan a szolgáltatásaid értéke is növekszik, és az áraknak tükröznie kell ezt a fejlődést. Ha új készségeket sajátítottál el, akkor is érdemes az áraidat ennek megfelelően módosítani. Egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni az áraid felülvizsgálata során, az infláció. Ez nem szorul különösebb magyarázatra Magyarországon, ahol márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Nyilvánvaló tehát, hogy az infláció és a megélhetési költségek növekedése hatással van arra, hogy mennyi pénzt kell keresned ahhoz, hogy fenntartsd a kívánt életszínvonalat. 

De, hogyan is állapíthatod meg az árakat szabadúszóként? 

Az árak meghatározásakor győződj meg róla, hogy az idődért és a szakértelmedért tisztességesen fizetnek meg, miközben versenyképes maradsz a piacon. Íme néhány lépés, amely segíthet abban, hogy bölcsen állítsd be az árakat, és azt kapd, amit megérdemelsz: 

– Tartsd szem előtt azokat a pénzügyi célokat és igényeket, amelyeket ki kell elégítened, majd kezd azzal, hogy kiszámítod a minimális összeget, amelyet óránként meg kell keresned. Mindig olyan óradíjat határozz meg, amelyről személy szerint úgy gondolod, hogy fedezi a kiadásaidat, és segít elérni a kívánt jövedelmet!

– Az óradíj meghatározásakor vedd figyelembe a tapasztalataidat, készségeidet és az iparági szabványokat is. Mindig végezz kutatásokat a piac jelenlegi helyzetéről, a trendekről és a mintákról! Tudd meg, hogy más, hasonló tapasztalattal és készségekkel rendelkező szabadúszó mennyit számlázik. Nézd meg, hogy más sikeres szabadúszók mit csinálnak másképp, milyen döntéseket hoznak. Ezáltal képbe kerülsz a területed piaci árairól, és ez segíthet meghatározni, hogy a te tarifád túl magas vagy túl alacsony-e?

– Ha a projekt további készségeket vagy szakértelmet igényel, vagy ha az ügyfél elvárja, hogy új készségeket sajátíts el a munka során, akkor érdemes magasabb díjat felszámítanod. Ha a projekt egyszerű és kevesebb időt igényel, akkor pedig lehet, hogy alacsonyabb díjat kell felszámítanod.

– Fontold meg, hogy óradíj helyett inkább projektalapú díjat kínálj, különösen nagyobb projektek esetén. Ezáltal az ügyfeleid világos képet kapnak arról, hogy mire számíthatnak a költségek és a teljesítmény tekintetében. Vázold fel a projekt részleteit és biztosítsd, hogy az ügyfél is tisztában legyen a feladataiddal és a fizetési feltételekkel. 

– Bízz magadban és az áraidban! Ne feledd, hogy értékes szolgáltatásokat és szakértelmet nyújtasz az ügyfeleidnek, ezért ne becsüld alá a munkádat. Legyél magabiztos az áraidban és abban az értékben, amit az asztalra teszel.

Ha ezeket a lépéseket követed, magabiztosan állapíthatod meg szabadúszó díjaidat, és biztosíthatod, hogy azt kapd, amit megérdemelsz az idődért és szakértelmedért.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S