blank

Egy hétre vállalkozóvá váltak a tizenévesek

blank
blank

H I R D E T É S

A ma tizenéves leendő munkavállalók várhatóan már nehezebben fogják bírni azokat a kötöttségeket, amit az alkalmazotti lét biztosít számukra. Az online világ erősödésével nem nehéz megjósolni a digitális nomádok és a freelancerek számának növekedését, és a szabadabb életforma megteremtése érdekében talán többen gondolkodnak majd saját vállalkozásban. De mivel jár a vállalkozói lét, ki lehet alkalmas a saját maga (és mások) foglalkoztatására, hogyan érdemes létrehozni a magunk vállalkozását? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által középiskolásoknak szervezett Karrier 4.0 – nyári táborban, ahol játékos és kreatív foglalkozásokon, céglátogatásokon, saját ötlet kidolgozásán keresztül széles körben ismerhetik meg a fiatalok a vállalkozók világát.

A táborban számos programon keresztül próbálhatják ki magukat a fiatalok. Megismerkedhetnek többek között az informatika, a kreatív ágazat, a vendéglátás területén működő vállalkozókkal és a történeteikkel, a saját lábon állás előnyeivel és hátrányaival, mindezt könnyed, játékos formában. A kamara kiemelt figyelmet fordít a pályaorientációra, korábban általános iskolásoknak szerveztünk nyári táborokat, viszont fontosnak tartjuk a középiskolás korosztály informálását is – tájékoztat Pohli Krisztina, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kabinetvezetője, a tábor szervezője. – Nem feltétlenül az a célunk, hogy a táborozók közül később mindenkiből vállalkozó legyen, inkább az, hogy meglássák a vállalkozói és az alkalmazotti lét közötti különbséget. Kapjanak benyomást, nyerjenek közvetlen tapasztalatot a vállalkozói világról, éljék át, miként valósulhat meg egy ötlet vagy éppen milyen buktatókkal kell számolniuk.

A vállalkozóvá válás egyik kritériuma az önismeret, a táborban erre is kapnak tréninget a fiatalok, viszont az egyhetes program is a saját maguk jobb megismerését szolgálja. A 17 éves Flóra például azt mondja, hogy őt eddig nem nagyon fogta meg az „építsünk-saját-vállalkozást” dolog, mindig is alkalmazottként képzelte el magát, viszont napról napra jobban elgondolkodik egy saját vállalkozás felépítésén, igazgatásán. „Ahány előadót hallgattunk az elmúlt napokban, annyiféle oldalát láttuk a vállalkozásoknak. Nincs két ugyanolyan cég, sem ember, akik a karrierjüket építik. Mind a két helyen meg tudnék állni, mert egy cég indításához kell egy megfelelő mennyiségű kitartás, elhivatottság és lelkesedés, és úgy érzem, ez bennem mind megvan. A drámatanárom, aki a napjait manapság hol tanárként, hol színészként tölti, a pandémia alatt egyre több burkolást, szigetelést, építést vállalt. Nagy hatással volt rám a döntése, hiszen megmutatta, hogy egy stabil vállalkozás mellett is ki lehet lépni és új dolgokat kipróbálni.”

A 18 éves Betti szerint „vállalkozónak akkor lehet jó lenni, ha van egy különleges ötlet és meg is lehet valósítani. A választásunk mellett ki kell állni, de ha veszett fejsze nyele, akkor igazítsunk rajta, vagy válasszunk egy másikat. Egy vállalkozásban tudni kell kockázatot vállalni a lépéseink után, a cég a vállalkozó tükörképe. Én az a fajta ember vagyok, aki egy jó vezető alatt jó munkát tud végezni.”

Az egyhetes program alatt (amelynek alapötlete és tananyaga a Karrier 4.0 Erasmus+ projekthez kapcsolódik) mentorok segítségével ismerkednek a tizenévesek az üzleti világgal, illetve együtt dolgoznak ki egy üzleti ötletet, amelyet a hét végén a lehetséges befektetőknek elő is kell vezetniük. A folyamat alatt megtanulják, hogy miként lesz az ötletből vállalkozás, mi az az üzleti terv, illetve a gyakorlatban tesztelik a kialakítás alatt lévő Karrier4.0 nemzetközi platformot. Ez a jövőben hét nyelven elérhető online felület mentori támogatással, oktatással, csapatban való működéssel, interaktív kommunikációval, események, programok szervezésével segíti a leendő és már működő vállalkozókat.

A platform számos funkciója lehetőséget biztosít az agilis módszertanokon alapuló képzésre, a kooperációra, a közös munkára, nemzetközi projektek megvalósítására. A táborban a délelőtti „tanulást” délutáni gyakorlati ismeretszerzés követi, amikor a fiatalok helyi vállalkozásokhoz látogatnak: például egy alternatív irodalehetőségként megismerkednek a Pécsi IT Hub-ban folyó mindennapokkal, egy kreatív vállalkozásnál barkácsolhatnak is, de a virtuális vagy az offline valóságot is felfedezhetik egy informatikai alkalmazásokat fejlesztő cégnél.

Fotó: PBKIK

Szerző: K.T.

#karrier #palyaorientacio #kamara

H I R D E T É S