blank

Építsd a saját karrieredet: válj vállalkozóvá!

blank
blank

H I R D E T É S

Ma Magyarországon mintegy 1 957 ezer regisztrált gazdasági szervezetet, vállalkozást tart nyilván a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyan a koronavírus-járvány az idei évben szokatlan folyamatokat indított a vállalkozói szegmensben (a gazdaság leállása miatt rengetegen szüneteltették a vállalkozásukat), mégis az látható, hogy évek óta 2 millió körül van a vállalkozások száma hazánkban. Sokan nem tudják elképzelni magukat alkalmazottként, a lét szabadsága, az önállóság, a határtalan lehetőségek inspirálják őket, mások „kényszerből” válnak önállóvá, megint mások a főállásuk mellett, akár régi vágyuk megvalósítására indítanak vállalkozást. Azelőtt azonban, hogy bejelentkezünk a cégbíróságon vagy a NAV-nál, érdemes végiggondolni néhány dolgot, hogy a végén ne érjen bennünket csalódás, netán anyagi kár.

Valakinek szüksége van a termékemre, szolgáltatásomra? Vagy csak az álmaimat kergetem?

A vállalkozóvá válás folyamata az esetek jelentős részében egy (régóta dédelgetett) vággyal, egy sokszor végigpörgetett gondolattal kezdődik. Elképzeljük magunkat a gyönyörűen berendezett kávézónkban vagy a boltunkban a pult mögött, esetleg a barátságos irodánkban, a kiválóan felszerelt műhelyünkben. Az álmot és a valóságot azonban megkülönbözteti egymástól, hogy egy vállalkozás minden esetben gazdasági céllal jön létre, igaz, ez nem zárja ki azt, hogy a működtetése közben ne érezhetnénk jól is magunkat.

Ezért a legfontosabb kérdést már a folyamat kezdetén érdemes feltennünk önmagunk számára: szükség van-e a szolgáltatásomra, a termékemre, egyáltalán ki fogja megvenni azt? Ugyanígy elengedhetetlen tisztázni azt is, hogy megvan-e a kellő végzettségem, tapasztalatom, szakértelmem a vállalkozás elindításához. Melyek a legfontosabb lépések, milyen teendőim vannak a vállalkozás létrehozásával kapcsolatban? Szintén nagyon jó, ha tudom a választ erre a kérdésre: meg tudom-e fogalmazni azt, hogy miért szeretnék vállalkozást indítani?

blank

Mi különbözteti meg az alkalmazottat a vállalkozótól?

A felelősségvállalás. A látásmód. A bátorság… hosszan lehet sorolni a különbségeket. Senki nem születik vállalkozónak, ahhoz, hogy valaki azzá váljon, folyamatos fejlődés, változásra serkentő új szabályok, a piac alakulása, a technikai vívmányok szükségesek. Minden vállalkozó elkezdi valahol, ezért még a tervezés vagy a vállalkozás elindításának a fázisában érdemes jobban megvizsgálnunk magunkat, hogy milyen képességekkel, készségekkel rendelkezünk, amelyek feltételei lehetnek a sikeres vállalkozásnak. Ugyanis számos olyan alkati tulajdonságunk van, amelyeken igen nehezen (vagy egyáltalán nem) tudunk változtatni, és ha ezek nem táplálják a vállalkozói énünket, akkor bizony nincs keresnivalónk ebben a körben.

Ott van például a felelősségvállalás, a hitelfelvétel, a döntés, ha félünk tőlük vagy nem is szívesen halljuk ezeket a kifejezéseket, az sokat elárul az attitűdünkről. Ugyanígy gyanakvásra adhat okot saját magunkkal szemben, ha a lehetőség helyett a problémát látjuk meg, bár egy hibakereséssel foglalkozó önálló vállalkozást azért még ráépíthetünk erre a jellemvonásunkra.

Ha viszont megvan bennünk a folyamatos tanulásra való hajlam, ha nem a munkaidő számít, hanem az eredmény, ha hiszünk magunkban és abban, amit csinálunk, emellett az időt és az energiát sem sajnáljuk belefektetni az általunk végzett tevékenységbe, akkor nagy valószínűséggel vállalkozói vér csörög az ereinkben, és már csak arról kell döntenünk: társas vállalkozást indítsunk, avagy egyéni vállalkozóként kezdjük az önálló karrierünket. 

Pénz nélkül ez sem megy

A vállalkozói lét azt jelenti: a saját kockázatunkra gazdálkodunk a magunk vállalkozásában. Nincs olyan vállalkozás, amelynek az elindításához ne lenne szükség némi tőkére vagy eszközre, sok esetben a (termelő)tevékenység megkezdésének helyiség- és eszközigénye is. Társas vállalkozás alapítása esetén mindenképpen kalkulálni kell az ügyvédi, a bejegyzési és egyéb költségekkel, de arra is fel kell készülni, hogy az első hónapokban nem biztos, hogy a bevétel teljes egészében fedezi a vállalkozás működését.

A jó ötlet elengedhetetlen a vállalkozáshoz, de egy kiváló elgondolásnak is szüksége van kifutási időre, így azzal is számolni kell, hogy egy darabig nem, vagy csak részben tudunk megélni az éppen működgető vállalkozásunkból. Érdemes előzetes kalkulációt, üzleti tervet készíteni, a számok ugyanis igen beszédesek: megmutatják, hogy merjünk-e belevágni az álmaink megvalósításába vagy hagyjuk meg egy beteljesületlen vágynak. Bár meglehet, hogy az ötletünk egy másik időpontban még nagyot durranhat.

Szerző: Kis Tünde

#vallalkozas #karrier #alkalmazott #uzlet

H I R D E T É S