felmondás, munkahely, karrier
felmondás, munkahely, karrier

Így mondj fel elegánsan 9 lépésben!

blank
blank

H I R D E T É S

Ha úgy érzed, hogy eljött a felmondás ideje, érdemes ezt a „to do” listát követned.

Ha már nagyon eleged van és úgy érzed itt az idő, végre elhatároztad magad a felmondás mellett, akkor sem érdemes elsietni a dolgot. Ne égess fel minden hidat magad mögött. A munkaerőpiac kisebb, mint gondolnád, pláne egy-egy specifikus területen, nincs rosszabb annál, mintha elterjed rólad valamilyen kellemetlen pletyka. Ne aggódj, van megoldás arra, hogy szép legyen a búcsú.

Menj biztosra!

Tényleg itt az idő? Miért mondtál fel legutóbb? Most miért mondasz fel pontosan? Számos oka lehet a felmondásnak, légy magadhoz őszinte és találd meg mik a tieid.

Ne mondd el mindenkinek!

Várd meg amíg megtörténik a hivatalos felmondás, csak utána beszélj a kollégáiddal. A pletyka gyorsan terjed, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, ha megelőz a hír a főnököd előtt.

Adj időt!

Csekkold a szerződésedben foglalt felmondási időt, de ha benne vagytok egy hosszabb projektben, biztosítsd a főnöködet arról, hogy nem hagyod cserben. Ha eleve így tárgyalsz a kezdésről a következő helyen, az csak jókat árul el a munkamorálodról.

Írj felmondólevelet!

Beszélj a HR-rel, mert lehetséges, hogy a cégnek van erre is valamilyen hivatalos sablonja, de ha nincs a következőket érdemes egy rövid levélben összefoglalnod:

  • a felmondás tényét,
  • az utolsó nap időpontját,
  • néhány pozitív gondolatot a cégről és a munkádról,
  • illetve, hogy mindent megteszel azért, hogy minél zökkenőmentesebben menjen a kilépésed okozta változás.

Hagyj rendet magad után!

Ha azt akarod, hogy szívesen emlékezzenek vissza rád, sőt ajánljanak később, érdemes energiát fektetned abba, hogy minél könnyebben tudjon nélküled tovább folyni a munka. Rendezd a fájljaid, nézd át a levelezésed, hogy minden fontos dokumentum a szerveren van-e, segítsd betanítani az új kollégát. Te is jobb érzéssel lépsz majd ki az ajtón az utolsó napodon!

Búcsúzz el!

Akár jóban voltatok, akár nem, az ott töltött idő lezárásaként írj pár kedves sort a kollégáknak, és ha gondolod hagyd meg privát e-mail címedet, hogy elérhető maradj számukra.

Maradj korrekt!

Bármi is bánt, ne szidd az előző főnököd, kollégáid. Egyrészt nem etikus, másrészt nem kelt túl jó benyomást az új helyeden, ha ezzel indítasz!

Zárd le!

Pénzügyileg, adminisztratívan, és érzelmileg is. Hagyj időt rá, gyászold el, hiszen egy fontos szakasz ér véget az éltedben. Ha olyan a kapcsolat, rendezzetek búcsúbulit a kollégákkal, ez a „rítus” is segítheti az átmenetet a régiből az újba.

Szerző: B.B.
Fotó: Envato

H I R D E T É S