Munka-család egyensúly
Forrás: Envato

Karrier és család: létezik az arany középút?

blank
blank

H I R D E T É S

A karrier vs. család témaköre egy rendre felbukkanó kérdéskör, melynek tökéletes balanszára való törekvés az emberek jelentős részének mindennapjait teszi ki. A kettő közti kvázi lavírozással telik az életünk, ugyanis a legtöbben igyekszünk kialakítani a megfelelő egyensúlyt. Persze billen ide-oda a képzeletbeli mérleg nyelve, ezért joggal merülhet fel a kérdés: létezik az arany középút?

Megnéztük pro és kontra a karrier és család témáját.

Ha csak a karriernek élünk

Karrierista. Ez a szó nem ismeretlen senki számára, sőt a modern társadalomban, a 21. század, a digitális forradalom egyfajta velejárójaként egyre többen élünk karrierista életet, sőt egyre többen vagyunk nők, akik a karriernek rendeljük alá az életünket. Karriert építeni persze csodálatos, azonban ez egy hosszú, sokszor gyötrelmes út, melynek a végén talán a családalapítás gondolata már a feledés homályába vész. Nyilván kérdés, hogy ez feltétlen baj-e, hiszen, ha tudatos döntést hozunk, akkor az egész még jól is elsülhet. Viszont mi van akkor, ha a munkával töltött hosszú évek során elmulasztunk valamit, amire nagyon vágyunk. Éppen ezért nagyon fontos még időben feltenni magunknak a kérdést: lemondanánk a családról azért, hogy egy életen át a sikert üldözzük?

Ha lemondunk a karrierről a család miatt

Nos, ott van a másik véglet is, amikor a karriert háttérbe szorítva úgy döntünk, hogy családot alapítunk. Ebben a verzióban a hivatásunkban való kiteljesedés másodlagos kérdés lesz, hiszen édesanyaként – pláne az első pár évben – biztosan a gyermekünk érdekei lesznek az elsődlegesek. Persze a családalapítás és a gyereknevelés nem azt jelenti, hogy nem mehetünk vissza dolgozni, de lehet, hogy az igazi karrier építésére már nem lesz lehetőségünk? Lehet, hogy azt valahol a múltban hagytuk, most pedig csak futunk a vágyott siker után, de utol nem érjük?

Az arany középút tényleg nem létezik?

Egyesek szerint az arany középút nem más, mint puszta illúzió. Egy vágyálom, amibe kapaszkodva azt gondoljuk, hogy teremthetünk egyensúlyt karrier és család között. Ez azonban meglátásunk szerint nem igaz! Szerintünk igenis lehet gyerek, sőt akár gyerekek mellett is karriert építeni, sőt akár régi álmokat megvalósítani. Tökéletes példa erre Jakócs Emese, akiről néhány nappal ezelőtt írtunk, s aki a gyermekei születése után hozta létre a vállalkozását. Az élet ugyanis nem ennyire fekete és fehér, nincs klasszikusan jó és rossz döntés. Nem a karrier és a család között kell keresni az egyensúlyt, hanem saját magunkban. Saját magunkkal kell harmóniában lennünk ahhoz, hogy kiteljesedhessünk mint anya, mint feleség, mint nő és mint dolgozó nő. Persze élhetünk csak a karriernek, vagy csak a családnak, a lényeg, hogy mi békében legyünk, saját magunkkal, mindig csak saját magunkkal, döntsük bárhogyan.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S