anya, vállalkozás, munkaerőpiac, állás
Fotó: MeseTészta

Függetlenség, dac, támogatás – Egy vállalkozó anya története

blank
blank

H I R D E T É S

Amikor egy nőből anya lesz, megváltozik körülötte a világ. Az én helyett előtérbe kerül az ő, vagyis a gyerek mindenre kiterjedő érdeke. Ez persze természetes folyamat, ösztönös cselekedet, de mi van akkor, ha egy anyaság megélése mellett újra nőnek is szeretnénk érezni magunkat?

Karrierváltás és anyaság

Egy kisgyermek nevelése egyáltalán nem egyszerű feladat, ráadásul 24 órás jelenlétet, munkát jelent, ami mellett a klasszikus 8-tól 4-ig tartó munkaidő nem biztos, hogy működik. Éppen ezért anyaként joggal merülhet fel a kérdés: milyen lehetőségeink vannak, merre tudunk fejlődni, hogyan lehetünk újra részesei a munka világának, hogyan építhetünk akár sikeres vállalkozást gyerek mellett?

Jakócs Emese, a MeseTészta nevű vállalkozás megálmodója, és aki mindeközben három gyermek édesanyja. Emese négy évvel ezelőtt mert nagyot álmodni, és úgy döntött a gyereknevelés mellett elindítja saját vállalkozását is. – Keserédes tapasztalatom volt, hogy három gyermekkel mindenhonnan csak az elutasítás kaptam, amikor állást kerestem, és ez azt hiszem, ezután kialakított bennem valamiféle dacot – emlékszik vissza arra az időszakra.

– Persze az is fortyogott bennem, hogy ne függjek a férjemtől egzisztenciálisan, és ezek miatt egyre jobban azt éreztem, márpedig van helyem ebben a világban, a munka világában, a munkaerőpiacon!

Az önmegvalósítás kérdése

Az édesanya korábban egészen más területen dolgozott, azonban

a gyerekek után nem szerette volna magát újra a klasszikus munkarendbe kényszeríteni, ráadásul úgy is érezte, hogy a benne tomboló kreatív energiák csak arra várnak, hogy felszabaduljanak.

Megkeresésünkre elmondta, a döntésében az is közrejátszott, hogy szerette volna megvalósítani önmagát.

– Egy olyan vállalkozást szerettem volna, ami száz százalékig én vagyok, és amivel adhatok a közösségnek. Ez nem csak egy vállalkozás: számomra ez annál sokkal több, szerelem, hobbi, szenvedély, kikapcsolódás – mondta el egy korábbi interjújában Emese, aki ezt követően azt is megtapasztalta, hogy az anyaság, a dolgozó, önmegvalósító anya sok vásárlóban szimpátiát kelt, aminek a támogatását napról napra érzi munkájában.

A kudarcok is kellenek

Emese számára a COVID időszaka igencsak megterhelő volt, hiszen visszaestek a megrendelései, ám ő nem esett kétségbe. Folyamatosan agyalt, törte a fejét az újdonságokon, friss recepteken, mostanra pedig már széles termékpalettával várja a vásárlóit, akik már a határon túlról is keresik. A kérdésre, hogy mit üzen a vállalkozni vágyó anyáknak azt mondta: bátorság, szerinte ugyanis ez a legfontosabb.

H I R D E T É S