karrier, oktatas, diploma, egyetem, diplomasok
karrier, oktatas, diploma, egyetem, diplomasok

Az ilyen diplomákat szerzők bánják a legjobban az elvesztegetett éveket

blank
blank

H I R D E T É S

A ZipRecruiter legfrissebb felmérése szerint az USA-ban a jelenlegi diplomás álláskeresők 44%-a ma már más szakot választana az egyetemen mint amit elvégzett. A legboldogabbak azok a diplomások, akik informatika szakon végeztek, valamint azok, akik – némiképp meglepetésre – a kriminológia szakot választották. Mindkét csoportban 72% -os az elégedettségi arány.

Az informatika szak a nyerő 

Nem meglepő módon az álláskeresők választott szakjukkal kapcsolatos érzései erősen összefüggnek későbbi karrierkilátásaikkal. Könnyű kitalálni, hogy az informatikát végzettek iránt nagy a kereslet a legkülönbözőbb iparágakban, a természettudományoktól kezdve a tech-szféráig és a menedzsmentig. Jól fizetett állások várnak rájuk és átlagos éves fizetésük közel 100 ezer dollár. Szintén nem bánták meg a választásukat azok, akik kriminalisztika szakot, mérnöki szakokat (71%), vagy pénzügyi szakokat (66%), vagy az építőiparral kapcsolatos szakokat (65%) választottak. 

Az újságírók bánják meg a legjobban

A skála másik oldalán, az elégedetlenek között a listavezetők toronymagasan, mintegy 87%-kal azok a diplomások, akik újságírás, média szakon szereztek oklevelet.

Őket követik a szociológusok (72%) és a művészeti diplomát szerzők (72%). Szintén elégedetlenek a tanári szakos (61%) és a marketing szakos (60%) diplomások is.

A fizetéstől függ az elégedettség

Az egyes területeken belül a legjobban fizetett válaszadók sokkal nagyobb valószínűséggel elégedettek a szakválasztásukkal. Például a kommunikáció szakon végzettek körében a szakterületükkel elégedettek 1,6-szor többet keresnek, mint azok, akik más szakot választanának. Ugyanez igaz a marketingmenedzsment területén végzettek esetében is: azok, akik elégedettek a szakirányukkal, 3-szor többet keresnek, mint azok, akik megbánták.

A szakjukat megbánó diplomások körében a legjobb szakok, amelyeket szívesen választottak volna a korábbi döntésük helyett: az informatika (13%) és a gazdálkodás szak (11%). Az informatika ugyanakkor lényegesen kevésbé népszerű a nők körében. A szakjukat megbánó nőknek csupán 8%-a kívánta volna, hogy informatikát tanuljon, míg a férfiak 19%-a.

Gyönyörű android

A kirajzolódó trend alapján megállapíthatjuk, hogy az informatikai rendszerekhez, robotikához és a gyárakban üzemelő gépekhez kapcsolódó szaktudás egyre jobban felértékelődik, míg az emberhez, az emberi társadalomhoz, az emberi kommunikációhoz és az ember fejlesztéséhez, oktatásához, neveléséhez kapcsolódó humán területek és szaktudások egyre sanyarúbb helyzetben vannak a munkaerőpiacon..

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S