foglalkozas, szakma, karrier,
Fotó: Freepik

6 ősrégi foglalkozás, ami előtt fényes jövő áll

blank
blank

H I R D E T É S

Manapság egyre többször hallhatunk olyan megállapításokat, hogy mire a gyerekeink felnőnek, már csak olyan foglalkozások lesznek, amik ma még nem is léteznek. A félelmetes bizonytalanságban azonban jó ha tudjuk, hogy vannak olyan ősrégi foglalkozások, amelyek újra reneszánszukat élik és fényes jövő előtt állnak.

Az old school sohasem volt még ilyen trendi, mint manapság, a borbély, a kertész, a serfőző és a kovács is biztos megélhetésre számíthat ha jó a szakmájában. Összegyűjtöttünk pár olyan foglalkozást, ami évszázadok óta létezik és ma is nagyon menő.

Borbély

A borbély szavunk a latin „barba” vagyis szakáll szóból származik és egy olyan foglalkozást jelöl, amibe hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazítása tartozik. Régebben a kisebb műtéteket is a borbélyok végezték, ez volt a korabeli „egynapos sebészet”.  A XXI. század elejére már azt hittük, hogy kihaltak a borbélyok, de nem is tévedhettünk volna nagyobbat: például a szakállvágás-ápolás divatosabb mint valaha.

Sajtkészítő

A kézműves sajtok elképesztően finomak, és elkészítésükhöz komoly szaktudás kell. A sajtkészítés mestersége újra fontos gasztrohivatás. Ha különböző karriertörténeteket olvasunk, a legkülönbözőbb módon kerülnek az emberek a sajtkészítő mesterség közelébe: néha az életforma váltás inspirálja, máskor a gasztronómia iránti fokozott érdeklődés a döntő érv.

Kovács

A kovács mesterség már a bronzkorban is létezett, ma pedig a kertkapu és különböző bútorok elkészítésétől kezdve a dísztárgyakig számos megrendelést kapnak a szakmájukhoz értő mesterek. A gépi kovácsolás elterjedése sem tudta megszüntetni ezt az ősi szakmát. 

Serfőző

A kézműves sörök forradalma újra életre hívta a „serfőző” mesterséget. Már a i.e. V. évezredben is készítették az isteni italnak tartotta nedűt, amelynek alapanyaga árpa, komló és víz. A mesterséghez tartozó eszközök az áztatóvályú, kemencés szárítópad, falapát, katlanos üst, hűtőhajó, élesztőkád, faedény és hordó voltak. 

Kéményseprő

A „szerencsehozó” kéményseprő ma is menő foglalkozás, Nyugat-európában és az USA-ban is óriási kereslet van a „chimney sweeper”-re. Magyarországon a középkor végén alakult ki a a mesterség. Hogy mi a feladata ma egy kéményseprőnek? Tüzelőberendezéseket és légcsatornákat tisztít, tüzelés- és légtechnikai méréseket végez. Munkája létfontosságú és egyre inkább az lehet, látva, hogy az egekbe emelkedő rezsiárak miatt mennyien térnek át- vagy vissza a fatüzeléshez.

Kertész

A kertészkedés, a kertészet nem csupán hobbi, hanem mára a mezőgazdaság legdinamikusabban fejlődő szektora lett. Egyre nagyobb az igény azokra a dolgos kezekre, akik füvet nyírnak, sövényt vágnak,  és fákat gondoznak. Megjelentek az „irodai növénygondozó” állások is, akik igényes irodai környezetben beltéri növényeket ápolnak, a céges ünnepségekre pedig növény-dekorációkat készítenek.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S