karriervaltas, karrier, vallalkozas, no
karriervaltas, karrier, vallalkozas, no

„Szenvedély, hivatás, művészet”

Így váltott karriert a covid idején Niki, aki egy csapásra a torták szerelmese lett

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus járvány ideje alatt sokakban merült fel a karrierváltás lehetősége, már csak azért is, mert számos munkahely zárt be, vagy szűnt meg. 

Hasonlóban volt része Csólig Nikinek is, aki a covid idején egy osztrák szállodában dolgozott, a bezárások idején azonban, hogy lekösse magát, sütni kezdett. Végül annyira a torták szerelmese lett, hogy mára már ebben a szakmában képzeli a jövőjét. Tanulni kezdte a sütés minden csínját-bínját, dolgozik egy cukrászdában, otthon pedig a barátai, családja kérésére süti a szebbnél szebb tortákat. A karrierváltás kezdeteiről, nehézségekről és jövőbeni terveiről beszélgettem vele. 

Mindennek a kezdete 

Niki megkeresésünkre elmondta, korábban is sokszor sütött, főleg a szüleinek és a barátainak, de komolyabban a covid-időszak alatt kezdett el foglalkozni vele. Ő akkor még Ausztriában dolgozott egy hotelben, ami az egyre növekvő fertőzés számok hatására bezárt. „Otthon voltam, unatkoztam, ott kint nem nagyon voltak barátaim, így sütni kezdtem. Ez időben ráadásul az egyik sütős műsor szerkesztője is rám írt a közösség oldalamon, hogy nem-e lenne kedvem kipróbálni magam. Én belevágtam, veszíteni valóm nem volt, s bár nem kerültem be a műsorba, onnantól kezdve megszállottja lettem a témának.”

Ihlet 

Niki ezt követően folyamatosan bújta a közösségi oldalakat: videókat, képeket nézett és persze megállás nélkül gyakorolt. Újabb és újabb dolgokat próbált ki, a tortái pedig egyre szebbek és szebbek lettek.

A váltás 

A fiatal lány lapunknak arról is beszélt, hogy végül a hotel, ahol dolgozott kinyitott, ám eddigre ő már úgy érezte, nagyon nem szereti ezt csinálni. „Nulla motivációm, nulla ambícióm, semmi előrelépési lehetőségem nem volt. Közben csak az járt a fejemben, hogy mindig is akartam valami sajátot, valami kreatívat. Korábban azonban nem tudtam, merre induljak el, ekkor viszont azon gondolkodtam, hogy gyakorlatilag itt van az orrom előtt, mindig sütök, imádom csinálni, lehet, hogy komolyabban kellene vele foglalkozni.” Niki másnap felhívott egy felnőttképző központot, ahol kiderült, hogy pont van egy induló tanfolyam, amin részt tudna venni. 

A hazaköltözés 

Niki eredetileg úgy tervezte, hogy csak a tanfolyam befejeztével – ami online keretek között zajlik, néhány alkalmas budapesti látogatással – költözik haza, azonban az élet felülírta az elképzeléseket, ugyanis kiderült, hogy 618 óra gyakorlatot is teljesítenie kell, ez pedig Ausztriából lehetetlennek bizonyult. Ő azonban nem a feladásban gondolkodott, ugyanis mindenképpen szerette volna elvégezni ezt az iskolát, így kisebb gondolkodás után, úgy döntött már most hazaköltözik. Niki most jelenleg Pécsett él és egy cukrászdában tanulja a szakma fortélyait. A város nem ismeretlen terep a számára, hiszen korábban a tini éveit is itt töltötte, itt járt iskolába, aztán az élet többfelé sodorta, ám most mégis úgy érezte itt vág bele az álmai megvalósításába.

Saját vállalkozásban gondolkodik 

Bár Niki még csak 27 éves, de már most nagy tervei vannak a jövőt illetően. Elmondta, mindenképpen szeretne vállalkozóként tevékenykedni, sőt egy egészen új vonalat képviselne itt, Pécsen. Kérdésre, hogy a későbbiekben cukrászdát is nyitna-e elmondta, elsőkörben csak egy saját tortaműhelyben gondolkodik, ahol megrendelésre készítené a finomságokat, de a távolibb jövőben egy saját cukrászda gondolata sem riasztja meg. Niki végezetül elmondta, úgy érzi ebben a szakmában találta meg a hivatását, még soha semmit nem csinált ekkora szenvedéllyel. Kiemelte, számára a sütés művészet, kreatív tevékenység, mely során fontos neki, hogy amiket készít ne csak finomak, de gyönyörűek is legyenek. A tortáiról készült képeket nézegetve, pedig ehhez kétség sem fér. A szülők, rokonok, barátok tapasztalata szerint pedig a végeredmény mindig nagyon finom is.

Szerző: G.P.
Fotók: Szűcs-Bangócs Veronika

H I R D E T É S